0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

hans-g-klemmKétnapos székelyföldi látogatásra érkezett hétfőn Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

    A nagykövet hétfőn Jean-Adrian Andrei prefektussal, utána Borboly Csabával, a Hargita megyei önkormányzat elnökével és Ráduly Róberttel, Csíkszereda polgármesterével találkozott.

    A csíkszeredai tárgyalásokat követő rövid sajtótájékoztatón Hans Klemm elmondta, hogy beszégető társainak beszámolt a nagyköveti minőségében ráháruló prioritásokról, mint amilyen a két ország közötti biztonság szavatolása, a prosperitás és demokrácia, a szabad és erős kormányzás megtermetésének előmozditása, valamint a kisebbségi jogok tiszteletben tartásásának figyelemmel való követése. Hans Klemm csalódásának adott hangot amiatt, hogy jelenleg egyetlen amerikai vállalat sem fektet be Hargita megyében, s elmondta, hogy miután visszatér bukaresti állomáshelyére, tájékoztatja a Csíkban szerzett benyomásairól a már Romániában működő amerikai cégek képviselőit.

    Borboly Csaba közölte, hogy tájékoztatták a nagykövetet arról, hogy Székelyföldnek nem felel meg Románia regionális átalakítására vonatkozó terv, valamint az egykor államosított egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásáról, az etnikumközi kapcsolatokról és a beruházások kérdéséről. A tanácselnök megjegyezte: “A nagykövet úrnak elmondtuk, hogy mi egy másféle régiósitást akarunk, de mindenekelőtt modernizálást és a bürokrácia leszoritását igényeljük.  Ugyanakkor beszámoltam az államositott tulajdonok visszaszolgáltatási stádiumáról, a csiki magántulajdon helyzetéről, mindarról, amit még mindig nem szolgáltattak vissza az egyháznak, ami nagyon fontos számunkra. A találkozón beszéltem a gazdaságról és elmondtam, hogy várjuk a befektetések megvalósitását a román kormány részéről. Megvitattuk az amerikai cégek befektetési lehetőségeit, valamint az etnikumközi kapcsolatokat. A nagykövettel ismertettem azt a “Jó együttmőködés”-ről szóló útmutatót, amelyet alkalmazni akarunk,  de sajnos, megtámadtak a biróságon”.

   Hans Klemm találkozott Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektúsával is, aki elmondta, hogy “rendkivül érdekes” beszélgetést folytatott a nagykövettel a kéroldalú kacsolatokról és a strategiai partnerségről, amelyről a nagykövet azt mondta, hogy “sokkal erőteljesebb, mint valaha”.

“Megtisztelés számunkra a nagykövet úr látogatása megyénkben, és fontosnak tartjuk, hogy látogatása során konkrétan fel tudja mérni az itteni helyztetet, legyen az szociális, gazdasági vagy más jellegű aspektus is. Nagyon érdekes vitát folytattunk a két ország, Románia és az USA kapcsolatáról, a stratégiai partnerségről, amely – amint a nagykövet úr is elmondta – erősebb, mint valaha”, deklarálta Hargita megye prefektúsa.

 A székely zászlóra vonatkozó kérdés kapcsán a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette, irja a Maszol.ro portál.

 A Hargita megye közjogi méltóságaival tartott találkozó után    Hans Klemm megtekintette “Kájoni Janos” Megyei Könyvtárat, amelyet könyvcsomaggal ajándékozott meg és felavatta a könyvtár  úgynevezett “Amerikai Könyvespolcát”.

Szerkesztőség

Foto: www.szekelyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.