0 0
Read Time:3 Minute, 31 Second

Navracsics TiborAz EU egyik „alapítóatyja”, Altiero Spinelli lánya Orbán kormányfő romániai kijelentései nyomán a Magyarország által jelölt biztos elutasítását kérte az Európai Parlamenttől. Barbara Spinelli olasz euroképviselő, Altiero Spinelli, az Európai Unió „alapítóatyái” egyikének lánya levelet küldött az európai parlamenti kollégáinak, melyben arra kéri őket, hogy utasítsák el a Magyarország által az oktatási, művelődési, ifjúsági és állampolgársági biztosi tisztségre jelölt Navracsics Tibort. Egy sor, a budapesti kormány által elfogadott, általa demokráciaellenesnek tartott lépést vet Navracsics szemére, többek között megemlítve Orbán Viktor magyar kormányfő júliusi, tusnádfürdői beszédét is, melyben bejelentette a liberális demokrácia végét és az oroszországi és kínai tekintélyelvű rezsimeket dicsőítette, közölte a HotNews.ro.

A “Népszabadság” napilap tájékoztatása szerint a baloldali politikusnő Strasbourgban egyeztetett a többi frakcióval, hogy őket is meggyőzze. “Egyáltalán nem zárom ki, hogy az Európai Parlament szakbizottságában a többség ellenzi majd Navracsics Tibor jelölését” – nyilatkozta a Népszabadságnak Barbara Spinelli olasz EP-képviselő az Egységes Európai Baloldal nevű frakció tagja. Szerinte a strasbourgi törvényhozásban sokan aggódnak a demokrácia magyarországi helyzete miatt, így nem lesz nehéz másokat is rábeszélni a tiltakozásra. Ennek érdekében a 68 éves politikus minden képviselőnek elküldte nyílt levelét, amelyet az ANSA olasz hírügynökséghez is eljuttatott. “Orbán Viktor beszéde az illiberális demokráciáról nagyon veszélyes az Európai Unió számára. Nem is értem, hogy az EU-ból miért nem kért senki magyarázatot a magyar kormányfőtől” – tette hozzá Spinelli, aki veszélyesnek tartja azt is, hogy az oktatásért, a kultúráért és az állampolgársági ügyekért felelős biztosként Navracsics az unióban kifejezetten fontos témákkal (például a szólásszabadsággal vagy a civil társadalom aktív részvételével) foglalkozna. Mint a levélben is felhívja rá a figyelmet, Orbán közeli bizalmasának – megválasztása esetén – lehetősége lenne korlátozni vagy zárolni az uniós alapokat olyan civil szervezetek esetében, amelyek az európai állampolgárság megerősítésén dolgoznak. „Ez az aggodalom megalapozott, ha a Magyarországon tevékenykedő NGO-k elleni agresszív politikára gondolunk” – fogalmazott. A nyílt levélben Barbara Spinelii világosan kifejti, miért kifogásolja Navracsics Tibor jelölését: tanácsadója Orbánnak, a „nacionalista miniszterelnöknek”; ő ihlette a magyar médiaszabályozást; igazságügyminiszterként és a kormányfő helyetteseként részt vett az igazságügyi rendszer hitelképtelenné tételében.

“Amikor egy országot felvesznek az unióba, sok feltételt kell teljesítenie, például tiszteletben tartania a jogállamiságot. A csatlakozás után viszont szinte bármit megtehet. Ez történt Orbán Magyarországával és Berlusconi Olaszországával egyaránt” – magyarázta Spinelli.

A Népszabadság ama kérdésére, hogy érdemes-e új jelöltet kérni a Fidesz-kormánytól, Barbara Spinelli határozott igennel válaszolt. “Orbán Viktornak nem muszáj az egyik bizalmi emberét delegálnia, választhatna függetlenebb valakit is. Miért nem küld ellenzéki jelöltet”? tette fel a kérdést, újabb olasz példával bizonyítva, hogy nem tréfál:  Éppen Silvio Berlusconi volt, akinek 1994-ben a baloldali Emma Boninóra és technokrata Mario Montira esett a választása (akkoriban a nagy tagállamoknak még két-két EU-biztosuk volt). Mint Spinelli hangsúlyozta, Monti sem számított igazán Berlusconi-pártinak. Magyarország biztosjelöltje éppen a nagy olasz gondolkodó és politikus, az Európai Unió „alapítóatyái” egyike, Altiero Spinelli lányától szenved el csapást a brüsszeli parlamenti meghallgatások előtt.

Meggyőződésem, hogy létfontosságú Navracsics Tibor úr európai biztossá jelölésének elutasítása. Különösen riasztó az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgári hatáskörökkel való felhatalmazása és egyszerűen paradoxonnak hangzik azok számára, akik úgy vélik, hogy elkerülhetetlenül szükség van az információ védelmére, a fiatalok nevelésére és aktív részvételére a civil társadalomban – mely területeknek a szólásszabadság a legmélyebb és legtörékenyebb magja, mondja az euroképviselőknek küldött levelében Altiero Spinelli lánya.

Barbara Spinelli 1976-ban azon újságírók és írók egyike volt, akik megalapították a mérsékelt baloldali La Reppublica újságot, mely a második legnagyobb példányszámú kiadvány Olaszországban.

Barbara Spinellit a Közép-Olaszország választókörzetben választották meg május 25-én euroképviselőnek. Egy három olasz euroképviselőből álló csoport tagja, akiket a „Más Európát Ciprasszal” listán választottak meg és akik a görög Alekszisz Ciprasz, a radikális baloldali Sziriza vezetőjét akarták az Európai Bizottság elnökének.

Legutóbbi sajtóhírek szerint Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter hivatalosan értesítette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lemond külügyminiszteri megbízatásáról.

Az Index.hu információ szerint, a Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy Navracsics Tibor – akit oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke – az októberi európai parlamenti meghallgatásra történő eredményes felkészülése érdekében mond le megbízatásáról. Legutóbbi információk szerint Navracsics utódja Szijjártó Péter külügyi államtitkár lett.

A jelölt európai biztosok EP-szakbizottságban történtő meghallhatása után a plénum megszavazza a Juncker által vezett, új Európai Bizottságot.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.