0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

biroTeljes tisztújításra, alapszabály- és programmódosításra készül az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP). A szombaton Szatmárnémetiben tartandó országos tanács ülésének előkészületeiről Biró Zsolt pártelnök és Salamon Zoltán kongresszusi biztos számolt be egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

Biró Zsolt elmondta, hogy az országos tanácsot üzenetben köszönti majd Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a párt tiszteletbeli elnöke, a magyar kormány üdvözletét pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tolmácsolja Szatmárnémetiben.

A pártelnök elmondta: az a tény, hogy egyedüli jelölt a pártelnöki tisztségre, nem jelenti azt, hogy ne kellene megméretnie magát. Hozzátette, hogy az elnök megválasztásáról szóló szavazás afféle párton belül bizalmi szavazás lesz. A párt belső demokráciadeficitjét érő bírálatokra utalva Biró Zsolt elmondta, a jelenlegi alapszabály értelmében valóban az elnök tesz javaslatot az alelnökök személyére, és az alelnökök jelölik az elnököt, de hozzátette: mindig is formálisnak tekintette az alelnökök jelölését, és tulajdonképpen csak közvetítette az országos tanács felé a székelyföldi, közép-erdélyi és partiumi régió jelöléseit az alelnöki tisztségekre.

Salamon Zoltán kongresszusi biztos a párt országos testületeinek a megújítását tartotta fontosnak. Elmondta: azt szeretnék, ha a párt választmányába – mely az elnökség és az országos tanács közötti köztes döntéshozó szerv – a párt legnagyobb legitimitással rendelkező politikusai – a polgármesterek, megyei önkormányzati képviselők és a parlamenti képviselők – kerülnének.

A romániai aktuálpolitikai kérdésekre térve Biró Zsolt elmondta: a parlamenti bizalmatlansági indítvány szerdai szavazásán jó lelkiismerettel sem igennel, sem nemmel nem lehetett szavazni, ezért a tartózkodást választották. A pártelnök szerint a szociálliberális kormány gyermeteg hibát követett el a Btk. rendeleti módosításával, de kisiklásnak tartotta azt is, hogy Klaus Iohannis részt vett a kormányellenes tüntetésen, és államfőhöz méltatlannak tartotta azt a beszédet, amelyet Iohannis a parlamentben mondott.

Biró Zsolt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a koalíció együttműködéséről kijelentette: “a puding próbája az evés”, és ezt az együttműködést még nem tették próbára. Biztatónak tekintette ugyanakkor, hogy a költségvetésbe sikerült magyar szempontból is fontos fejlesztések költségeit beiktatni.

Újságírói kérdésre Biró Zsolt kijelentette: az autonómia kérdését az MPP soha nem teszi zárójelbe. “Minden olyan lépés, amely a valós decentralizáció irányába mutat, lépés az önrendelkezés irányába is” – jelentette ki. Hozzátette: olyankor kell beterjeszteni az RMDSZ és az MPP közös székelyföldi autonómiatervezetét, amikor esélye van annak, hogy a tervezetet megvitatják a szakbizottságokban és a plénumban. Ez ugyanis alkalom lenne arra, hogy elmondják: mit értenek a székelyföldi területi autonómián, és miért fontos ez számukra.

Forrás: magyarhirlap.hu

Foto:Maszol

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.