0 0
Read Time:8 Minute, 59 Second

A katalán függetlenségi vezetők és Oroszország közötti kapcsolatokat Moszkva irányitja, kezdve Carles Puigdemont barcelonai hivatalos rezidenciáján tett látogatásoktól egészen a moszkvai titkos találkozókig.

Joaquin Aguirre, a barcelonai törvényszék első számú vizsgálóbírája nemrég helybenhagyta az úgynevezett Voloh-ügy nyomozásának meghosszabítását, amely a katalán függetlenségi vezetők állítólagos oroszországi kapcsolatait vizsgálja, ugyanis a katalán vezetők támogatást próbáltak szerezni szeperatista mozgalmukhoz, amely a 2017. október 1-jei függetlenségi népszavazás megszervezéséhez és az azt követő tiltakozások, valamint a Katalán Köztársaság Védelmi Bizottságának megalakulásához vezetett.

Aguirre egy dokumentumban jelezte, hogy a rendelkezésére álló bizonyítékok szerint Oroszország “gazdasági és katonai támogatást” nyújtott Puigdemonthoz közelálló személyeknek és ezáltal megpróbálta destabilizálni a “demokráciát és az Európai Uniót”.  Puigdemont körében  több mint 10 orosz kém is van, akiket a Kremlből aktiváltak Spanyolország feldarabolásának támogatására.

​A spanyol vizsgálóbíró, Joaquín Aguirre, telefonbeszélgetések lehallgatása alapján bizonyítottnak tartja, hogy ebből a célból  Puigdemont-ot arra tanácsolta ügyvédje, Gonzalo Boye, hogy “ne bírálja Putyin akcióit a disszidens Navalnijjel kapcsolatban (aki időközben elhúnyt), illetve Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt”.

A vizsgálóbíró szerint, a volt katalán elnök  és a hozzá közelállók „szoros személyes kapcsolatot tartottak” az orosz titkos szolgálat embereivel, illetve németországi és olaszországi szélsőjobboldalú politikusokkal.

Az értintettek között van maga Puigdemont, Víctor Tarradellas, a volt katalán elnök pártjának nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja és José Luis Alay, Carles Puigdemont kabinetfőnöke.

Kik azok az orosz kémek, akik fedőnév alatt részt vettek az összeeskűvésben? Állítólag legkevesebb kilenc kémről, illetve a Kremlhez közelálló személyekről van szó, noha az orosz nevek listája hosszabb a “Voloh”-ügy esetében.

Nyikolaj Szadovnyikov – a Kreml “küldötte”

2018. május 13-án, egy nappal azelőtt, hogy Quim Torra letette a Generalitat, a katalán parlament elnöki hivatali esküjét és Puigdemont már szökésben volt, a német rendőrség Berlin közelében őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, hogy kikérdezze  néhány hónappal ezelőtti barcelonai látogatásairól. Konkrétan, a látogatásokra 2017 októberében került sor, néhány nappal a 2017. október 1-jei függetlenségi népszavazás után.

A letartóztatott személy Nyikolaj Szadovnyikov volt, akit az orosz külügyminisztérium egykori tanácsadójaként azonosítottak. A Kreml “küldöttje”, egykori orosz diplomata, aki a francia titkosszolgálatok szerint “az árnyékdiplomácia szereplőjeként cselekedett, Vlagyimir Putyin közvetlen parancsára”.

Európa destabilizálása Katalónia függetlenségének cserébe

Szadovnyikov már 2017 őszén találkozott Barcelonában az akkori katalán elnökkel, Carles Puigdemonttal. Szadovnyikov állítólag felajánlotta Vlagyimir Putyin támogatását Katalónia Spanyolországtól való elszakadásáért, néhány szivesség fejében a leendő köztársaságban, mint amilyen a kriptovalutákra vonatkozó testreszabott törvénykezés elfogadása a nyugati gazdaságok destabilizálására.

Szadovnyikov látogatását a Nemzeti Hírszerző Központ (CNI) spanyol kémei figyelték. Az ügynökök regisztrálták Szadovnyikov telefonbeszélgetését, miközben az elnökkel való találkozójára tartott.

Tíz ezer orosz katona készenlétben Katalónia „kikényszerített függetlenségére”

A megbeszélésen Szadovnyikov állítólag mintegy 10 ezer orosz katonát ajánlott fel Katalóniának, a függetlenség erőszakkal való fenntartása céljából – amennyiben az állam katonai válaszlépése miatt szükséges lenne erre és csaknem félbillió dolláros beruházást a leendő független katalán állam pénzügyeinek segítésére.

A találkozóra 2017. október 26-án került sor. Idegességgel és bizonytalansággal teli nap volt, folyamatos telefonhívásokkal és a függetlenségi mozgalom vezetői közötti találkozókkal. Puigdemont nem tudta mit tegyen: kiírja-e a választásokat  vagy megfogalmazza az egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot (DUI), amit másnap meg is tett a katalán parlamentben, amelyet azonnal „várakozásba” helyezett.

A katalán szeparatisták barátainak aggodalma az egész EU-ra kiterjedt. Hét hónappal később, Berlinbe menet Nyikolaj Szadovnyikov megtudta, hogy a CNI felvételeket készített a Puigdemonttal való találkozóra való érkezéséről. A német ügynökök, akik értesültek az orosz követ barcelonai kalandjairól, megkérdezték tőle, miért találkozott a katalán elnökkel.

Szergej Motin – a “Kreml szelleme” a “kriptovaluták paradicsomából”

Mindössze egy nappal a katalán elnökkel való találkozó előtt, 2017. október 25-én egy másik találkozóra is sor került Puigdemonttal. Elsa Artadi, Barcelona volt polgármestere is részt vett korábban mindkét találkozón, ahogyan maga Terradellas elmondta évekkel később a perrel kapcsolatosan az orosz kapcsolatokat vizsgáló bírónak.

Az első találkozáson az elnök Szergej Motinnal (az azóta elhúnyt orosz állampolgár) volt elfoglalva. Motin bemutatta elképzelését Katalóniának a kriptovaluta paradicsommá való varázsolására. „A dél-európai Svájcról” beszélt.

Motin a homályos multú Jordi Sardá barcelonai üzletember szavára ment Barcelonába, akit , Andorrában többször börtönbűntetésre elítéltek, s aki a Gas Natural magas rangú tisztviselőjeként mutatkozott be, hogy az ukrán kormánnyal egy cseppfolyósított földgáz-üzem telepítéséről tárgyalhasson.

Motin azt a benyomást keltette, hogy jó kapcsolatai vannak Moszkvában, és közeláll a Kremlhez. Katonai múlttal a  moszkvai Abianne Limited cég igazgatója volt, amelynek irodája a brit Virgin-szigeteken található. A Puigdemonttal folytatott beszélgetés konkrét részletei nem ismertek.

​Ami ismert, az az adósság, amelyet hónapokkal később egy barcelonai klinikán maga mögött hagyott. 2018 májusában Motin ismét Barcelonába utazott. Ekkor már tüdőrákos volt. Víctor Terradellas, aki már találkozott Puigdemonttal az elnök rezidenciáján, megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a katalán fővárosban lévő Diagonal klinikára kerüljön.​

Motin öt napot töltött az intenzív osztályon. Egy hónapot volt kórházban, magánklinikán. Mivel nem fizetett, az orvosi központ ügyvédje, Jordi Tirvió felvette a kapcsolatot Jordi Sardával, aki Kreml-közeli üzletemberként hozta Motint Spanyolországba.  Sardá mint Motin  szóvivője vagy képviselője járt el a klinika-ügyekben és végül is kifizette Motin orvosi kezelést.

Kórházi beutalása után egy hónappal később, 2018. június 24-én, Motin távozott a kilinikáról, és felszállt egy Moszkvába tartó járatra, 19 842,40 eurós adósságot hagyva maga után, amelyet soha nem fizetett ki. Nem sokkal ezután meghalt.

​Vaszilij Kristoforov – Az orosz maffia második “keresztapja”

Gonzalo Boye, Carles Puigdemont ügyvédje, és állitólag a kormány és a Junts között megtárgyalt kegyelmezési szöveg egy részének mesterembere, 2020 februárjában találkozott Vaszilij Kristoforovval, az orosz maffia egyik csúcsemberével. A találkozót 2021 nyarán a New York Times hozta nyilvánoságra. Az amerikai lap az Európai Unió több országa titkosszolgálatának jelentésére alapozta információit.

A lap informciói szerint a Moszkvában tartott találkozó arra szolgált, hogy e maffiafőnököt bevonják egy titkos finanszírozási csatorna létrehozásába, szecessziós célra.

A színfalak mögött irányított „Demokratikus Szökőár”

2019 őszén a szeparatista vezetők elítélése elleni tiltakozások heves zavargásokhoz és a „Demokratikus szökőárnak” nevezett mozgalom létrehozásához vezettek. Az illegálisan működő csoport volt az, amely elfoglalta és szabotálta az El Prat repülőteret, illetve elzárta a Spanyolország és Franciaország határához vezető autópályát, amely La Junquera spanyol településen halad át.

A New York Times által feltárt jelentés arra utalt, hogy Oroszország áll a „demokratikus szökőár” megszervezése mögött. A bukás után a szeparatista mozgalom veszített lendületéből. Ezen információk szerint feltételezhetően ez volt az oka annak, hogy Boye Krisztoforovhoz ment, hogy ne akadályozza meg a pénzáramlást, amely továbbra is „táplálhatja” a jövőbenni robbantásokat.

Ezekre a vádakra Boye azt válaszolta, hogy a találkozó megtörtént, de a célnak semmi köze a katalán függetlenségi folyamathoz. Szavai szerint a több európai országban, köztük Spanyolországban is, az igazságszolgáltatás által üldözött gengsztert érintő jogi kérdésekről volt szó.

Ki Krisztoforov?

Kristoforov egy orosz maffiafőnök, akinek érdekeltségei vannak a nemzetközi pénzmosásban, illetve a kábítószer-kereskedelemben. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma 2017-ben felvette a bűnözők listájára, mint az orosz maffia egyik fő képviselője a világon. Tagja volt a Vor v Zakone (Tolvajok törvénye) szervezetnek, amely az egyik legveszélyesebb csoportusolás Európában. Eredeti tagjai a volt szovjet köztársaság egykori foglyai voltak, jelenleg  Moldova Köztársaságból, Oroszországból és Ukrajnából is vannak tagjai.

Kristoforov vagyona nem simert. Csak az amerikai Pénzügyminisztérium jóvoltából lehet tudni, hogy két ingatlana van Novgorodban (a balti országokkal szomszédos orosz város), másik kettő Moszkvában és egy luxuslakása a dubai Jumeriah Beach Residence-ben. Ez utóbbi a világ egyik legexkluzívabb lakókomplexuma – írja az occrp.org.

A Rosbalt orosz oknyomozó portál szerint Krisztoforov bűnügyi múltja és a Thieves in Law szervezeten belüli jó munkája arra engedtek következtetni 2017-ben, hogy Zahari Kalasov lehetséges utódja, az említett szervezet abszolút vezetője, aki pénzeszközöket generál a klánnak, nagy pénzügyi képességről téve tanubizonyságot. Bár nem sikerült a banda élére állnia, továbbra is e bűnszervezet pénzügyi és adománygyűjtési vezetője maradt.

Zahari Kalashov – “Capo di tutti i capi” a „Tolvajok törvénye” élén

Aguirre vizsgálóbíró Puigdemont ügyvédjének köszönhetően találkozott nevével. A Voloh-ügy vizsgálóbiró egy telefonmegbeszélést küldött a madridi bíróságoknak, amely Gonzalo Boye ügyvéd és José Luis Alay, Puigdemont irodájának korábbi vezetője között zajlott, aki ellen bírósági vizsgálat folyik az ügyben.

Az ügyész felkért egy madridi bírót, hogy vizsgálja ki, részesült-e kedvező bánásmódban Kalasov a Nemzeti Bíróságon, ahogy Boye maga is nyilatkozta. A polgárőrség 2021. augusztusi jelentésében a bíró  egy sor üzenetet olvasott el, amelyet Boye váltott Alay-vel és amelyet azon az iPhone 8-on találtak meg, amelyet Puigdemont jobb kezétől foglaltak le 2018 októberi letartóztatásakor.

Az üzenetekből az derül ki, többek között, hogy Boye és Alay egy tüntetésről beszél, amelyet 200 ember szervezett Barcelona központjában, szolidaritásként Fehéroroszország polgáraival. Alay azt mondja Puigdemont ügyvédjének: “Ez a házon belüli oroszellenes szektor.”

Egy nappal később Zahari Kalasovról, mint orosz maffiafőnökről, a 68 éves grúzról lehet hallani, akit a spanyol igazságszolgáltatás hét és fél év börtönbüntetésre ítélt folyamatos pénzmosás bűntettéért és 20 millió euró pénzbírságot rótt ki ellene.

Tatiana Zdanoka – Putyin európai parlamenti képviselője

Egy nemzetközi médiacsoport, köztük a The Insider és a ReBaltica által nemrég végzett újságírói vizsgálat arra utalt, hogy Tatiana Zdanoka lett európai parlamenti képviselő állítólag legalább 13 évig dolgozott a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB), az orosz titkosszolgálatnak.

Erről tanuskodnak azok az e-mailek, amelyekt 2004 és 2013 között váltott egy FSZB-ügynökkel. Tatiana Zdanoka elismerte az e-maileket, de tagadta, hogy tudott volna beszélgetőpartnere orosz hírszerzési kapcsolatairól.

Zdanoka kapcsolatai a katalán függetlenségi mozgalommal

Zdanoka fontos szövetségese volt a katalán függetlenségi mozgalomnak a per és a 2017. októberi törvénytelen népszavazás során.

Zdanoka a Lett Oroszok Szövetségének (LKS) EP-képviselője, és az Európai Szabad Szövetség (EFA)/Zöldek csoportjának volt a tagja. 2022 áprilisában Puigdemonthoz hasonlóan független EP-képviselő lett, miután megvédte az ukrajnai orosz inváziót.

Zdanoka Spanyolországban meglátogatta a függetlenségi vezetőket, az Estremera börtönben (Madrid). Akkor találkozott Oriol Junquerasszal és Joaquim Fornnal.

Koba Shermazashivili – Puigdemont közelálló orosz-grúz maffiózó

A Shermazashivili egy másik név, amely feltűnik a „Voloh”-ügy kiterjesztési sorrendjében. Egy másik releváns orosz-grúz maffiózó, akinek szervezetét a Java-műveletnek köszönhetően 2010-ben Spanyolországban felszámolták. 2016-ban Svájcban letartóztatták gyilkossági merénylet, pénzmosás, illegális fegyvertartás, hitelkártya-hamisítás, csalás és hamisítás vádjával.

Jevgenij Primakov – a Kreml Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának vezetője

Primakov neve is szerepel Aguirre vizsgélóbirő nyílvántartásában. A biró szerint, „valószinüleg” Gonzalo Boye is járt Moszkvában, hogy találkozzon Primakovval, Alayval együtt.

2020-ban a Kreml Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának vezetőjévé nevezték ki. Híres oroszországi családból származik. Nagyapja külügyminiszter volt, és a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetői posztját is betöltötte.

Alexander Dimitrenko – Kreml barcelonai kémje

Mivel Puigdemont az elfogatóparancsot követően  távozott Spanyolországból, a szökésben lévő volt elnök, a polgárőrség vizsgálata szerint, továbbra is fenntartotta kapcsolatait Oroszországgal. Támogatója állítólag Alekszandr Dmitrenko, egy Barcelonában élő orosz üzletember volt, akit a CNI kémként tartott nyilván.

Dmitrenko vezérkari főnökén, José Luis Alay-n keresztül tartotta a kapcsolatot Puigdemonttal. Alay jelenleg Puigdemont irodájának igazgatója, a Generalitat korábbi elnöke minőségében.

Artem Lukoianov – Putyin „szürke bíborosa”

Alay egy másik kapcsolatot is kihasznált, nevezetsen Artem Lukojanov kapcsolatát, aki Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció egykori helyettese és a Kreml kabinetfőnökének fogadott fia volt, akit “szürke bíborosnak” becéztek, és Putyin kulcsfontosságú tanácsadójaként tartják számon.

Az El Mundo vizsgálata szerint a Junts-PSOE kegyelmi-tárgyalások elmélyülésével az európai intézmények továbbra is nagy figyelemmel követik Carles Puigdemont és környezetének Moszkvához fűződő kapcsolatait.

Forrás:newsweek.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Newsweek

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.