Teodor Baconschi: Magyarország és Románia közös érdeke a jó viszony

Teodor Baconschi volt román külügyminiszter a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban közös magyar-román érdeknek tartja a zsidó-keresztény gyökereket tiszteletben tartó európai élet védelmét.

A bukaresti diplomáciát 2009 és 2012 között irányító politikus arra a kérdésre, hogyan ítéli meg Magyarországot a román diplomácia, azt mondta:

Amikor együtt kiszabadultunk a kommunizmus fogságából, sikerült átvennünk a francia-német megbékélés modelljét, építettünk egy realista, ambiciózus jogi keretet”. Ennek az építménynek megvannak a maga repedései szerinte: történelmi jellegű polémiák, nacionalista fellángolások, kijelentések, amelyek olykor kilépnek egy jól működő együttműködés természetes kereteiből.

Úgy vélekedett, hogy a két ország értelmiségi elitjének aktívabban kellene szerepet vállalnia olyan ötletekben, kezdeményezésekben, amelyek segítenek az ellenséges előítéletek leépítésében, amennyiben azok még léteznek.

Magyarország érdekelt egy jobb kapcsolatban Romániával, és ez kölcsönös. Természetesen ehhez őszinte új lendületre van szükség a politikai párbeszéd minden fontos szintjén”.

Hangsúlyozta, mindkét országnak érdeke az európai projekt és az euroatlanti párbeszéd erősítése, Közép-Európa fejlesztése, a Nyugat-Balkán integrációjának és stabilitásának elősegítése.

Forrás: MTI

Foto:magyarnemzet.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.