0 0
Read Time:4 Minute, 58 Second

Több olyan, sokmilliárdos vagyonnal rendelkező, az állam által alapított, közszolgálati feladatokat ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány van Magyországon, amelynek még honlapja és email-címe sincs. Mindez úgy derült ki, hogy a 24.hu portal munkatársai kutatásba kezdtek, hogy megtudják, pontosan mire fordítják, hogyan használják azt az összességében több mint ezermilliárd forintos vagyont az elmúlt egy-két évben létrehozott alapítványok, amit az államtól kaptak, és mekkora díjazást vesznek fel a szervezetek vezető tisztségviselői, akiket lényegében életük végéig bebetonoztak a helyükre.

Lázár János fideszes képviselő vezetésével működő Jövő Nemzedékek Földje Alapítvány egy elegáns Pasaréti úti villába van bejegyezve, ahol a kaputelefon csengetésére nem válaszol senki, még munkaidőben sem. Egyébként Lázár János egykori Miniszterelnökséget vezető minisztert sok köti össze Áder János köztársasági elnökkel.

A Lázár által vezetett alapítvány ugyanis több, az államfőhöz köthető szervezettel működik egy villában. Ide van bejegyezve a köztársasági elnök által alapított Regőczi Alapítvány, amelyet a koronavírus áldozatainak árván maradt gyerekein megsegítésére hozott létre, és amelynek kuratóriumi elnöke Áder felesége, Herczegh Anita. És itt székel a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt., amelynek tulajdonosa a köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, valamint itt található a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázatkezelő Tőkealap is. A villát tavaly áprilisban vette meg Áder alapítványának egy másik cége, a KBKC Kék Bolygó Klímavédelmi Capital Kft., amelynek ügyvezetője, Csepreghy Nándor korábban Lázár miniszterhelyettese volt. (A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt egy parlamenti döntéssel azóta bevették a vagyonkezelő alapítványok közé.)

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány fő feladata – az agrárképzés fejlesztése, a vagyonkezelésében levő földek megóvása, valamint az őshonos magyar lófajták genetikai értékének megőrzése mellett – a mezőhegyesi ménesbirtok és tangazdaság fejlesztése, ennek érdekében az államtól megkapta az egész állami gazdaság tulajdonjogát. A Békés megyei település mintegy 230 kilométerre van a Pasaréti úti székhelytől. A személyes érdeklődés kudarca után postai úton is próbálkoztak a 24.hu riporterei kapcsolatba lépni az alapítvánnyal, de a székhelyükre címzett tértivevényes ajánlott levelet visszaküldte a posta, mert a címzett „nem kereste”.

Annyit tudhattak meg az alapítványról, azt is a vagyonnyilatkozatokból, hogy Lázár János havi 950 ezer forint tiszteletdíjat vesz fel innen. Lázár egy másik alapítványban is benne van, onnan havi 1 millió forintot kap.

A Hauszmann Alapítvány az I. kerületi Döbrentei utcában működik. A kuratórium elnöke Madaras Bence. Az épület  negyedik emeletén a Várkapitányság Nonprofit Zrt. irodái is találhatóak. Az alapitványnak se honlapja, se email-címe nincs.  Madaras Bence ugyanis a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, e cég a budavári állami tulajdonú műemléképületek kezeléséért felel. A Hauszmann Alapítványt Hauszmann Alajos életművének fenntartására, a Hauszmann emlékház létrehozására, valamint „a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontjának működtetése céljából” hozták létre, külön kiemelve a közönséget vonzó online jelenlétet, ami egyelőre várat magára, mert még magáról az alapítványról sincs egy ismertető weboldal sem.

A Hauszmann Alapítvány kuratóriumţnak elnöke egymillió forintos tiszteletdíjat, a kuratóriumi tagok pedig 800 ezer forintot vehetnek fel havonta.

A Szabadság téri Bankcenter épületébe két, Szijjártó Péter külügyminiszter által alapított alapítványt jegyeztek be, a Közép-Európai Oktatási Alapítványt és a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt. Mindkettő kuratóriumi elnöke Szijjártó helyettese és államtitkára, Magyar Levente. Érdekes módon a Bankcenter recepciósai semmit sem tudtak a két alapítványról, amelyek a bírósági papírok szerint a 10. emeleten székelnek.

Amikor 24.hu portál riporterei megkérdezték, hogy legalább postaládájuk van-e, kiderült, hogy az sincs. Valószínűleg azért jegyezhették be erre a címre a két alapítványt, mert itt, a 10. emeleten van a Magyar Nemesfémvizsgáló (MANEVI Zrt.) székhelye, a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány pedig a többi között ennek az állami cégnek lett a tulajdonosa, miután egy kétharmados törvényben az összes törzsrészvényt átadta neki a kormány. A Közép-Európai Oktatási Alapítvány pedig egy 18 hektáros II. kerületi ingatlant, az egykori OPNI épületét kapta meg, hogy ott nemzetközi iskolát alakítson ki.

Meglepő módon olyan nagy egyetemeket megszerző alapítványokat sem lehet elérni elektronikusan, amilyen a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem és az Állatorvosi Egyetem alapítói jogait gyakorló szervezet. Ezek semmilyen információt nem tettek ki magukról a világhálóra.

Ugyanúgy nem létezik az interneten a Magyar Kultúráért Alapítvány, amelynek kuratóriumát a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd vezeti. Ez az alapítvány három nonprofit céget kapott az államtól, köztük a Petőfi Kulturális Ügynökséget, valamint másfél tucatnyi fővárosi ingatlant néhány vidékivel kiegészítve, így az óbudai Zichy-kastélyt, a Hajógyári-sziget déli részét és a Bem rakparti Andrássy-palotát is. Az alapítványhoz, amely egy februári kormányhatározat szerint további 48 milliárd forint állami támogatást kap, még email-címet sem találni, a székhelyeként a Petőfi Irodalmi Múzeum címét jelölték meg.

A Mol-Új Európa Alapítványról rövid ismertető ugyan felfedezhető az olajtársaság honlapján, de se telefonszám, se email-cím nincs a szervezethez, amelynek az állam mintegy 43 millió darab Mol-törzsrészvényt adott át tavaly tavasszal, ami akkori értéken 87 milliárd forintnak felel meg. A Mol is betett ugyanennyit, hogy az alapítvány „a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem” jelentős támogatója legyen. E-mail helyett postai úton küldtött levelet a 24.hu szerkesztősége, ami más alapítványokkal ellentétben működött, pár nap elteltével meg is kapta a választ. Ebben leírták, hogy

a kuratórium elnöke, Miklósa Erika operaénekes a minimálbér hatszorosát (1,2 millió forint) kapja tiszteletdíj gyanánt, a tagoknak pedig ötszörös minimálbér, azaz 1 millió forint jár.

Frissítés: a cikk megjelenése után a Szollár Domokos, a Mol Nyrt. elnöki kabinetvezetője jelezte, hogy időközben elkészült az alapítvány honlapja, ahol minden információt közzétettek a működésükről.

Nincs semmi elérhetősége a Polgári Művelődésért Alapítványnak, amelynek Varga Mihály pénzügyminiszter a kuratóriumi elnöke. Az alapítvány több mint 3,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyont kapott, a pesthidegkúti Klebelsberg-kúriát, amelyet nemrég varázsolt újjá az állam eredeti pompájában.

Az OTP-vezér, Csányi Sándor kuratórium elnökként nem vesz fel tiszteletdíjat, de a tagok, köztük Nagy István agrárminiszter és Lázár János fideszes képviselő havi egy millió forintot kapnak, és februárig már 11-11 millió forintot vettek fel innen. Az MCC vezetője, Orbán Balázs Miniszterelnökségi államtitkár szintén díjazás nélkül látja el a feladatát, a kuratóriumi tagok azonban havi másfél millió forintért üléseznek.

A szakértők és az ellenzék is tiltakozott annak idején, amikor tavaly megteremtették a jogszabályi környezetet a közérdekű vagyonkezelő alapítványok létrehozására.

Forrás: 24.hu

Foto: 5perc.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.