0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second
borbely
Forrás: www.maszol.ro

Interjú Borbély Lászlóval, az RMDSZ politikai alelnökével

Amint már az interjú címe is jelzi, az ellenzékbe vonult RMDSZ új helyzetéről, esetleges megújulásáról kérdeztük Borbély Lászlót, a Szövetség politikai alelnökét.

“Nincs szó feltétlenül megújitásról, hanem arról, hogy kell egy kicsit változtatni azon a stratégián, amely előkészíti a 2016-os választásokat, jobban kell nyissunk a közösség felé, többet kell kommunikálnunk. Nincs szó megújitásról, hiszen azt amit az utóbbi 25 évben képviseltünk, azt tovább kell vinnünk. Nyilvánvaló, hogy új helyzetben vagyunk, ellenzéki politikai alakulatként több elképzeléseink vannak, amelyek különböző formában konkretizálódhatnak, legyen az akár kerekasztal megbeszélés, szeminárium vagy a többség-kisebbség közötti dialógus. Nagyon fontos a dialógus kiépítése a román többséggel, hiszen ezáltal eltudjuk fogadtatni elképzeléseinket, akár autonómiáról vagy más kérdésekről is legyen szó. Ez az egyik tervünk ebben az évben. Amint látom, a magyar közösségen belül nincs olyan nagy véleménykülönbség, sem az autonómia kérdésében, sem az alapelveket illetően, inkább arról van szó, hogy létezik két olyan magyar politikai szervezet, amely időként megpróbál politkai tőkét kovácsolni abból, hogy az RMDSZ-et támadja. Itt disztingválni kell, mert a Magyar Polgári Párttal van egy aláirt egyezségünk és folytatjuk a dialógust. A Magyar Néppárttal (MNP) nehéz közreműködni, mivel az évek során többször bebizonyította, hogy nem képes a dialógusra. MNP síralmas eredményeket ért el a parlamenti és az elnökválasztásokon egyaránt. Természetesen meg kell találni a konszenzushoz vezető útat. Vannak különböző elképzeléseink de úgy látom, hogy alapjában véve  összelehet hangolni, ami az autonómiatörekvéseket illeti. Ezenkivül vannak más olyan kérdések is, amelyek a román politikai életben merültek fel, mint amilyen a választási törvény vagy az alkotmány esetleges módositása. Az államfővel sorra került legutóbbi találkozónkor javasoltuk a többség és a kisebbség közötti paktum aláirását, hogy ne attól függjön a kisebbség sorsa hogy az RMDSZ kormányon van-e vagy nem. Tehát elég sok olyan kérdés van, amelyben remélem, hogy ebben az évben egy kicsit előre tudunk lépni. Meglátjuk majd milyen álláspontra helyezkedik az államfő is a kisebbségi kérdésekben. Tehát, ezek szerepelnek a prioritásaink között”.

 Arra a kérdésre, hogy volt-e szó a többi magyar szervezettel való összefogásról, Borbély László kijelentette:

 “Mindig lebegtetik, hogy ilyen-olyan összefogás milyen jó lenne, de a választások során, a választók akaratából megbízott szervezet az RMDSZ, amely a magyarság érdekeit képviseli a parlamentben és a legtöbb önkormányzatban. Nyilvánvaló, hogy lehet és kell is tárgyalni, de valószinű, hogy nem fogunk soha közös nevezőre jutni minden kérdésben. A két magyar politikai szervezet időnként bírál minket, de ezzel nincs is semmi gond, hiszen, hozzátartozik a politikai élethez. A fontos az, hogy az alapvető kérdésekben egyetértsünk. Még egyszer mondom: nem vagyok pesszimista, úgy látom, hogy tudunk majd egyeztetni ezekben a kérdésekben, de ahogy szokták mondani nem kettőn áll a vásár”.

 Arra a sajtónformációra, mely szerint a székelyföldi RMDSZ egyre inkább megerősödik és a székelységet nem fenyegi az asszimiláció, miközben a többi erdélyi régióban egyre kevesebb magyar van, a szakadás mind nagyobb, Borbély László így reagált:

 “Szerintem nagyon oda kell figyelni minden magyar közösségre. Nyilvánvaló, hogy azok a közösségek, amelyek  szorványban élnek nagyobb veszélyben vannak és jobban oda kell figyelnük, ami nem jelenti azt, hogy eltekintünk    a székelyföldi célkitűzésektől. Ki kell építenünk egy egyensúlyt, hogy mindenki érezze, hogy képviselve van és hogy az RMDSZ odafigyel minden közösségre”.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.