0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Szomorú nap ez a média szabadsága számára – hangsúlyozta a Twitteren közzétett üzenetében kedden Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa annak kapcsán, hogy a Fővárosi Törvényszék kedden elutasította a Klubrádió keresetét a frekvenciahasználat megújítására.  „Újabb elhallgattatott hang Magyarországon. Egy újabb szomorú nap a média szabadsága számára”, fogalmazott Dunja Mijatovic, akit a „Népszava” c. újság idézett.

A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat, jelentette ki az MTI által idézett Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján.

Christian Wigand egyben hangsúlyozta: a bizottság már kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

Wigand szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat.

“Az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket, amennyiben ez lehetséges és szükséges lesz” – hangsúlyozta a szóvivő.

A Fővárosi Törvényszék ítélete kedden megerősítette, hogy a Klubrádió által használt frekvenciáról szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a médiatanács. A Klubrádió hét évre szóló hatósági szerződése a Budapest 92,9 MHz használatára 2014. február 14-től 2021. február 14-ig tart.

A Klubrádió menedzsere, Arató András a g4media.ro portál idézte AFP-nek elmondta: “A Legfelsõbb Bírósághoz fordulunk”, és megígérte, hogy folytatja az online munkát, meghívva a hallgatókat, hogy “támogassák õket”.

“A diktatúrában nincs hely a szabad hangnak” – mondta Dési János, az Orbán Viktor szuverén kormányát gyakran kritikus rádió egyik műsorvezetője.

A Médiatanács (NMHH), melynek ellenörzése alatt áll valamennyi médiatársaság, a tavaly szeptemberben megtagadta a Klubrádió ez év február 14-én lejáró működési engedélyének meghosszabbítását.

Az Orbán égisze alatt 2011-ben létrehozott testület szerint a Klubrádió egy év leforgása alatt kétszer, megkésve nyújtott be az adminisztratív dokumentumokat. Az NMHH mégis lehetővé tette számára, hogy ugyanarra a frekvenciára pályázzon, amelyen sugárzott mostanig, amely elsősorban a fővárost, Budapestet szolgálja ki. Erre az “illegális” akcióra reagálva a Klubrádió a budapesti bírósághoz fordult, hogy ideiglenes engedélyt kérjen a pályázat eredményének kihirdetéséig, ami csak néhány hónap múlva várható.

Új vereség a magyar független sajtó számára, amely, Orbán Viktor újbóli hatalomra kerülése óta, pontosabban 2010-től áll nyomás alatt, irja a 4gmedia.ro. Magyarország jelenleg a 89. helyet foglalja el a sajtószabadság világranglistáján, amelyet a Reporters sans frontières (RSF) civil szervezet hozott nyilvánosságra. A 23. helyen állt, amikor Orbán Viktor 2010-ben hatalomra került. 2018 végén Brüsszel kivételes eljárást indított az uniós értékek “súlyos megsértésének” veszélye miatt, különös tekintettel a média pluralizmusának csökkenésére Magyarországon.

Összeállitotta: Balázs Magdolna

Foto: hirklikk.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.