0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Ukrajnáért álltak ki azok a tüntetők, akik a budapesti Deák téren gyűltek össze szombat délután. A jelenlévők transzparensekkel tiltakoztak Oroszország ellen, sokaknál ukrán zászló, Vlagyimir Putyin orosz elnököt Adolf Hitler náci diktátorhoz hasonlító tábla és az orosz háborús jelhez, a „Z” betűhöz hasonlító transzparens volt, tájékoztatott az index.hu.

A téren az ukránok és a szimpatizánsok elénekelték az ukrán nemzeti himnuszt, többen a „Слава Україні!”, vagyis Dicsőség Ukrajnának mondatot skandálták.

Az eseményről a Sky News is beszámolt, rövid tudósításában megemlítve, hogy Magyarország több ezer ukrán menekültet fogadott az Oroszországgal vívott háború február végi kirobbanása óta, miközben eddig összesen ötmillió ukrán menekült el otthonából, jegyzi meg az emlitett forrás.

Másrészt, nagyjából 100-150 ember gyűlt össze a budapesti Szabadság téren a szovjet emlékmű lábánál szombat délután, hogy kifejezze szolidaritását Oroszország mellett az orosz-ukrán háború miatt.

Ay atlatszo.hu portál szerint, a budapesti putyinista tüntetés felszólalói a szélsőjobboldalhoz kötődő és a koronavírus-járványt tagadó megmozdulásokról már ismert személyek voltak. A közönség ideológiailag vegyes képet mutatott, a klasszikus nemzeti radikális jelképek mellett volt vörös csillagos pólót viselő résztvevő is. Míg egyesek arról beszélgettek, hogy egyetértenek a kormány politikájával, egy másik tüntető arról beszélt, hogy az Alaptörvény érvénytelen, és a legutóbbi választás is illegitim volt.

Beszédet mondott Ertsey Attila (szakmája szerint építész), aki az Orvosok a Tisztánlátásért nevű csoporttal terjesztett összeesküvés-elméleteket a COVID-oltásról és a járványról, valamint Csibi Barna, aki Romániában provokatív akciókkal hívta fel magára a figyelmet. Csibi egyik performanszában például felakasztott egy Avram Iancut jelképező szalmabábot.

Ugyanő korábban úgynevezett Székely Gárdát próbált alapítani, és már 2014-ben is arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin segítségével kellene megvalósítani Székelyföld autonómiáját. Csibi Barna a mostani tüntetésen is azt mondta, örülne, ha Ukrajnához hasonlóan Oroszország Székelyföldre is „békefenntartókat” küldene.

FOrrás: index.hu/atlatszo.hu

Foto: video.atlatszo.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.