0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

marcius 1848
Forrás:
www.mediatica.ro

Szilágyi Zsolt: az erdélyi magyaroknak ma is harcolniuk kell szabadságukért

Az erdélyi magyaroknak ma is harcolniuk kell szabadságukért és azt kell megértetniük a többségi nemzettel, hogy a magyar szabadság nem a románok ellen van – hangoztatta vasárnap ünnepi beszédében Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. A politikus a székelyföldi Maksán mondott beszédet a március 15-i ünnepség több száz résztvevője előtt.

Rámutatott: az erdélyi magyarságra hárul ma az a feladat, hogy többségi testvéreivel megértesse: a közösség megmaradása, a Székelyföld önrendelkezése nem Románia ellen van, hanem ez európai szabadságeszme kiteljesüléséért van.

A magyar nemzeti ünnepen Szilágyi Zsolt megkoszorúzta a székelyek legendás ágyúöntő tüzértisztje, a szabadságharcban hősi halált halt Gábor Áron síremlékét a Maksához tartozó Eresztevényben.

Biró Zsolt: a magyar-magyar versenyre és a közösség összezárására is szükség van

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint az erdélyi magyarságnak egyaránt szüksége van a magyar pártok versenye által megvalósuló szelekcióra, és a közösség összezárására.

A pártelnök a nemzeti ünnep alkalmából szervezett szombat esti marosvásárhelyi gálaműsor előtt tartott beszédében szólt az erdélyi magyarság rendszerváltás óta eltelt 25 évéről, és a közösség előtt álló kihívásokról. Biró Zsolt szerint az eltelt negyed évszázad legfájóbb adata, hogy mára elfogyott a közösség csaknem harmadrésze, félmillióval kevesebb magyar él Erdélyben, mint 25 évvel ezelőtt.
Az MPP elnöke úgy vélte, az erdélyi magyar pártoknak nem egymást kell legyőzniük, hanem azzal a ,,sötét erővel” kell szembenézniük, amely ,,félelemből vagy bűntudatból táplálkozva” el akarja vitatni a közösség jogát a szülőföldjéhez, az anyanyelvéhez. A pártoknak ugyanakkor a közösséget fogva tartó félelem, kishitűség és közöny ellen is fel kell lépniük. ,,Addig van magyar jövő Erdélyben, ameddig az erdélyi választópolgár elsősorban etnikai alapon szavaz. Ebből következően a magyar-magyar versenynek csak úgy van értelme, ha az a közösség egészséges szelekcióját szolgálja, hangsúlyozta Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.