0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second
Nemrég a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának problémájáról irtunk. Ezúttal a nagyváradi polgármesteri hivatal és a Római Katólikus Egyház között felmerült vitáról számolunk be röviden, amelyről a magyarországi Szentkorona Rádió internetes honlapján közölt cikk nyomán értesültünk.A felek csaknem megegyeztek, amikor hirtelen felbukkant egy eddig ismeretlen, harmadik tényező: a zsidó hitközség, amely hatalmas összegeket követel Caritatea néven bejegyzett románaiai alapítványának. A polgármesteri hivatal 40%-al csökkentette a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyének szánt támogatását. Ovidiu Mureşan nagyváradi alpolgármester bejelentette: az önkormányzat megegyezett a váradi Római Katolikus Püspökséggel az Ady Endre Középiskola ügyében. Az új szerződést a hónap végéig aláírják, jegyzi meg az emlitett forrás .
Egyik nemrégi nagyváradi sajtótájékoztatón napirendre került a polgármesteri hivatal által különböző intézményeknek, jogi személyeknek fizetett bérleti díjak kérdése, melyek fejében tanintézetek működhetnek ezen entitások által birtokolt ingatlanokban. Mint Ovidiu Mureşan alpolgármester megjegyezte: a helyi költségvetésből havi 23 ezer eurót utaltak ki erre a célra, ami évente körülbelül 275 ezer eurót jelent. Ovidiu Muresan szerint a Római Katolikus Püspökségnek havi 8785 eurót fizettek az Ady Endre Középiskola épületének bérléséért, mig a zsidó hitközség Caritatea Alapítványának 3500 eurót a Bălcescu iskola I-IV. osztályainak épületéért. Megjegyzendő, hogy a Caritatea Alapiványt a romániai Zsidó Hitközösségek Szövetsége hozta létre az ingatlan javak visszaszolgáltatását szorgalmazó Nemzetközi Zsidó Közösség támogatásával. Mivel azonban az utóbbi időben csökkentek az ingatlanárak, a Polgármesteri Hivatal úgy döntött, hogy “lealkuszik” a bérleti díjakból, mutat rá a fenntebb emlitett cikk.
Másrészt, a magyarországi radikális szervezetek által támogatott Szentkorona Rádió kitért a Szent László városában nemrég elkezdett egyházellenes aknamunkára is, melynek nyilvánvaló célja a magyar lakosság megosztása és Anyaszentegyház elleni fordítása volt. A propaganda azt terjesztette, hogy a katolikus egyház „kilakoltatja” a gimnáziumot, ami egy lehetetlen állítás, mivel a katolikus egyház apostoli küldetésénél fogva szigorú következetességgel vállalt oltalmat és felelősséget a magyar oktatásért a történelem során – és tette ezt sokszor a román állam helyett is -, ezért nem lehet célja a magyar oktatás ellehetelenítése, másoknak viszont annál inkább, ahogy az erdélyi magyar kereszténység Trianon utáni folyamatos bomlasztása is. Ovidiu Mureşan alpolgármester szerint Exc. Böcskei László megyés püspök átiratban jelezte: beleegyezik a bérleti dij 40 százalékkal való csökkentésébe. Az öt évre szóló új szerződést a hónap végéig írják alá. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is a megszokott helyén működhet az Ady Endre Középiskola. Az önkormányzat ugyanakkor Félix Koppelmann hitközségi elnökkel is megállapodott az alapítványnak fizetett összeg “megfelezéséről”. A “felezés” körüli hírrel majdnem egyidőben Félix Koppelmann érdekes bejelentést tett: az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 300 ezer dollárral támogatja a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tőszomszédságában található Városháza (Primariei) utcai ortodox zsinagóga felújjitását, amelyben zsidó történelmi- és holokausztmúzeumot akarnak létrehozni. A tervet, amely előirányozza az épület rehabilitását és a nagyváradi és Bihar megyei zsidók Történelmi Múzemummá való átalakitását, a Novartis Kft. Tervezőiroda a nagyváradi Zsidó Hitközösség és Körösvidéki Múzeum közreműködésével dolgozta ki, jegyzi meg a Szentkorona Rádió, hozzáfűzve, hogy ahosszú távú tervek között szerepel egy „dinamikus” kulturális és dokumentációs központ és egy Holokauszt Múzeum létrehozása is, amelynek történelmi anyagának “kialakításáért” Izraellel is fel akarják venni a kapcsolatot. A városvezetés az izraeli Givatayim városával eddig is szoros kapcsolatot ápolt. ( 2012 július 20)
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.