0 0
Read Time:44 Second

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Nyirő József újratemetésének előkészületeiről számolt be csütörtöki, május 24-i számában.
   A Kérem ezt az embert ne! című beszámoló szerzője, Joseph Croitoru ismertette: konfliktus keletkezett az Erdélyben született magyar író és “fasiszta politikus” földi maradványainak sorsa körül Magyarország és Románia között. Az újratemetés terve “heves ellenállást” váltott ki a romániai magyarság “nagy részében is” – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ellentétben Magyarországgal, ahol az utóbbi években “rehabilitálták Nyirő személyét és életművét”, Romániában “nem bocsátották meg”, hogy az író részt vett a “magyar fasiszta mozgalomban”.
    Nyirő pályafutását és az újratemetésre vonatkozó budapesti tervet ismertetve a szerző megállapította: Romániában azzal gyanúsítják Magyarországot, hogy “állami temetést” kíván rendezni a magyar fasiszta mozgalom egy vezető alakjának. Croitoru idézte a bukaresti külügyminisztérium állásfoglalását, amely szerint Románia azért nem tudja támogatni az újratemetés tervét, mert Nyirő “szélsőséges és antiszemita volt, és együttműködött a fasiszta rezsimmel”.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.