0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) ez év június 28 és 30 között szervezi meg a IV. Székely Sziget fesztivált a Kézdivásárhely és Nyergestető között található Kászon völgyében húzódó Katrosán, a Gábor Áron Szabadidőközpontban.
Tekintettel arra, hogy az emlitett szabadidőközpont a kézdivásárhelyi Gábor Áron szakközépiskolához tartozik, a fesztivál megrendezésével kapcsolatosan bővebb tajékoztatásért felkerestük Gábor Rezső iskolaigazgatót. Ama kérdésünkre, hogy mi  a véleménye arról, hogy az iskolához tartózó tábor ad helyet a HVIM-fesztiválnak, Gábor Rezső rövid telefonbeszélgetésünkben elmondta, hogy a táborban már évek óta tartanak különböző koncerteket, fesztiválokat, egyszerűen a szabad idő szép és hasznos eltöltését szolgáló akciókat. A Hatvanégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői első izben fordultak hozzájuk, azzal a kéréssel, hogy itt szeretnének megrendezni egy három napos fesztivált, igy csak annyit mondhat e szervezetről, hogy van engedélyük e fesztivál megszervezésére, közölte velünk az iskolaigazgató, hozzáfűzve: „Abban állapodtunk meg, hogy a tábor bérbeadási összege ellenében a HVIM fizeti az áramfogyasztást, mi több azt is megigérték hogy épitenek egy parkolót a tábor közelében”, fűzte hozzá Rezső Gábor, megjegyezve, hogy a „Gábor Áron szabadidőközpontot, amely elég távol esik az országúttól és ezért nehéz erőgépekkel hozzáférni , imár kilenc éve épitik-fejlesztik, úgy hogy a szervezet által tett javaslat nagyon jól jött”.
Arra a kérdésünkre, hogy  a HVIM-fesztivál milyen hatással lesz a fiatalokra, tekintettel arra, hogy a mozgalom radikális ifjúsági szervezetként ismert, Rezső Gábor igazgató elmondta, hogy középikolás korban már a fiataloknak (utalva itt az általa vezett iskolára) már annyira kifejlődött az itélőképeségük, hogy különbséget tudnak tenni a jó és a rossz között.
Végezetül Rezső Gábor azt is elmondta, hogy a szabadidőközpontot az iskolához tartozó Evita Kézdivásárhelyi Alternativ Tanulmányi Egyesület működtetni, melynek célja a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ tanárai és tanulói tevékenységének támogatása, valamint a szabadidő kellemes és hasznos eltöltése.
Hasonló kérdéssel fordultunk Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelőhöz, aki elmondta, hogy a terület, amelyen a Gábor Áron Szabadidőközpont működik a kézdivásárhelyi önkormányzathoz tartozik, amely használatba adta a kezdivásárhelyi Gábor Áron Műszaki Oktatási Központnak és az iskola adminisztrálja. Az iskola szerződések alapján bérbe adja különböző rendezvények megszervezésére. „Tehát, a rendezvények engedélyzése és megszervezése, helyi szinten, az önkormányzat és az iskola közötti megállapodás alapján történik. Igy, a HVIM által szervezett IV. Székely Sziget fesztivál engedélyzése sem tartozik a megyei tanfelügyelőségre. Amennyiben egy iskola vagy egy osztály táborozik az emlitett szabadidőközpontban, a tanárokon kivül a megyei tanfelügyelőség képviselője is részt vesz az illető rendezvényen ennek jó körülmények közötti lezajlása szavatolásáért”, zárta szavait Keresztély Irma főtanfelügyelő.
A IV. Székely Sziget fesztivál engedélyézése kapcsán a kézdivásérhelyi Polgármesteri Hivatalnál igyekeztünk érdeklődni, de többszörös próbálkozás után sem sikerül beszélnünk Bokor Tibor új polgármesterrel, mivel – amint a Polgármesteri Hivatal egyik képviselője is elmondta – a június 10-i helyhatósági választásokon megszerzett mandátuma átvétele után nagyon zsúfolt a munkaprogramja.
Ugyanezen kérdéseinket intéztük Király Andráshoz, a tanügyminisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkárához is. A HVIM által szervezett Székely Sziget fesztivál engedélyezését illetően kihangsúlyozta, hogy valószinüleg az előző polgármester engedélyezte a rendezvényt, meggyőződésének adva hangot, hogy a jelenlegi, nevezetesen Bokor Tibor polgármester biztos nem egyezett volna bele. „Jól meg kell nézzük, hogy kivel kötünk szerződéseket, mivel ebben a korban az ifjúság befolyásolható”, mondotta végezetül Király András államtitkár.
Mindezt csupán azzal egészitjük ki, hogy a HVIM által szervezett IV. Székely Sziget fesztiválon részt vesz Toroczkay László, a mozgalom tiszteletbeli elnöke és Zagyva György Gyula HVIM-elnök is. Az idei fesztivál mottója egy Wass Albert idézet: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.