0 0
Read Time:2 Minute, 53 Second

A Jobbik szélső jobboldali magyarországi mozgalom egyik vezetője, Szegedi Csanád EP-képviselő az elmúlt hónap végén beismerte a Jobbikhoz közeálló „Barikád” cimű kiadvány által közölt interjúban, hogy nemrég felfedezte zsidó származását, de még nem sikerült feldolgoznia a mostanig számára ismeretlen információkat.
A www.atv.huidézte „Hetek” cimű magyarországi hetilap interjút készitett Huncsik Péter elmegyógyászal, annak reményében, hogy megtudja: sikerül-e túltennie Szegedi Csanádnak e súlyos traumán és milyen változás következhet be az emlitett esemény nyomán a mostanig kifejtett tevékenységében? A magyar szakember ez irányban  kifejtette, hogy Szegedi Csanádnak van esélye e trauma áthidalására, de a pozitiv eredmények az általa hozandó korrekt döntésektől függenek.
A hetilap további ama érdeklődésére,  hogy hogyan reagálhat egy antiszemita párt vezetője, ha kiderül róla, hogy zsidó, a szakember elmondta, hogy nem új ez a jelenség, hiszen az ember néha tudatosan, máskor ösztönösen védekezik olyan dolgok ellen, amelyek benne is megvannak. Ez a jelenség talán a homoszexuálisok esetében a leggyakoribb: azok, akik a leghangosabban és a legdurvábban szidalmazzák a homoszexuálisokat és különböző szankciókat sürgetnek, sokszor saját homoszexualitásukat próbálják megelőzni: sejtik, hogy van bennük ilyen hajlam. Amikor viszont kiderül, az súlyos traumát okoz, sokan próbálnak meg öngyilkosságot elkövetni. A magyar szakember egyet értett a „Hetek” megjegyzésével, miszerint különbség van a homoszexuálisok és Szegedi Csanád esete között, mivel ez utóbbinak nem az életmódja, hanem a származása kerül ellentétben politikai nézeteivel. Huncsik Péter kihangsúlyozta azonban, hogy ugyanúgy bizonyos hasonlóság is van, mivel róla is kiderült: olyan dolog ellen küzdött, ami benne is megvan. Egy ilyen felismerés mély sokkot vált ki. Egyébként ismert, hogy sok zsidó volt antiszemita, és éppen a zsidó származása miatt lett az. Ez nem érvényes Szegedi estében, hiszen csak most tudta meg, ki is valójában, véli a hetilap.
Mi érezhet most Szegedi, hogyan alakul élete e „leleplezés hatására” – ime, néhány kérdés, amelyre az elmegyógyász igy válaszolt: A „leleplezés” teljes fordulatot válthat ki, más esetben viszont tovább fokozza az eredeti érzést. De az érintett mindenképpen totális vereségként, összeomlásként él meg egy ilyen eseményt. A trauma nyomán bekövetkezendő fordulat, vagy a korábbinál is erősebb önigazolási, bizonyítási kényszer az érintett kulturális szintjétől, a szociális közegtől függ, amelyben él, mozog. Ha ez a közeg – Szegedi esetében a Jobbik – befogadó, mert azt mondja, „igen, közénk tartozol, mert te aztán tényleg tudod, miért vagy antiszemita”, akkor lehet, hogy tudatosan tovább fogja képviselni a pártja nézeteit. De az is lehet, hogy eltűnik a közéletből. A hetilap további észrevételére, miszerint Szegedi nemrég úgy nyilatkozott, hogy senki kedvéért nem hajlandó megtagadni a nagymamáját, még akkor sem, ha az derülne ki róla, hogy afrikai menekült, Huncsik Péter úgy vélte, hogy az első reakciói arra vallanak, hogy erős érzelmi szálakkal kötődik a nagymamájához. „Szakemberként úgy látom, Szegediben van emberség. Az erős emberi érzelmek pedig legyőzhetik az eddigi énjét, legyőzhetik az előítéleteket. Ez lenne a normális reakció”, fűzte hozzá az elmegyógyász.
Megmaradni a Jobbikban, és szeretni a zsidó nagymamát: működhet e kettő egyszerre? – ime, egy másik, Huncsik Péterhez intézett kérdés, amelyre a szakember igy válaszolt:
Egészséges ember ilyen mutatványra nem képes, erre csak egy tudathasadásos személyiség alkalmas. Ha viszont a családi köteléke az erősebb, rádöbbenhet, hogy mit csinált eddig, és átértékelheti egész gondolkodásmódját.
Ama kérdésre, hogy mit mondana, ha Szegedi Csanád hozzáfordulna tanácsért, Huncsik Péter azt válaszolta, hogy beszélgessen, gondolkodjon, emlékezzen vissza a nagymamájával töltött időkre, és hagyja, hogy a belső iránytű eligazítsa. Ha elhamarkodottan úgy döntene, hogy az eddigi elkötelezettsége miatt megy tovább ezen az úton, a frusztráció, súlyos érzelmi zavarokat okozva, végig fogja követni a pályáján, közölte az atv.hu.  (2012 július 8)
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.