0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

A január 18.-i kormányülésen rendeletet fogadtak el állami támogatási rendszer létrehozásáról a mezőgazdasági növényi termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozások megsegítésére, Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt, írja közleményében a Mezőgazdasági Minisztérium.

„E szabályozó rendelkezés értelmében közvetlen támogatást nyújtanak a 2022 őszén termesztett mezőgazdasági elsődleges zöldségtermés előállítási, betakarítási, szállítási és tárolási költségeinek részbeni kompenzálására. A közvetlen támogatás a 100 euró/hektár lejben kifejezett összeget jelent​, amelyben a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozás részesülnek a 2022 őszén megművelt szántóterületek után. A támogatásban mintegy 162 640 gazdálkodó részesülhet, közölte a szaktárca.

A közlemény szerint a kedvezményezett vállalkozásonként nyújtott közvetlen támogatás maximális értéke nem haladhatja meg a 280 000 eurónak megfelelő lejben kifejezett összeget. A maximális összérték/összeg kiszámításához a Román Nemzeti Bank által 2023. augusztus 1-jén közölt euró/lej árfolyamot veszik figyelembe, ami 4,9334 lej/euró.

“A program megvalósításához szükséges teljes pénzügyi keret 1 200 000 000 lej, ami 243 239 956 eurónak felel meg, amelyet az állami költségvetésből biztosítanak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2024. évi költségvetése révén. Az állami támogatást jelentő összegeket 2024. június 30-ig fizetik ki. Kedvezményezettek köréhez tartoznak azok a vállalkozások, amelyek tevékenységüket a növényi eredetű mezőgazdasági termékek elsődleges termelése területén folytatják, illetve azok, amelyek a mezőgazdasági nyilvántartásba és az egységes azonosító nyilvántartásba szerepelnek és  a termőföldet egyénileg vagy társulási formában használják gabonatermesztés és olajos magvak termesztése céljából”, jegyezte meg a minisztérium.

A jogosultsági feltételek a következők:a) kifizetési kérelem benyújtása 2023-ban, legalább egy hektárnyi területre, az 1.sz. mellékletben meghatározott egy vagy több termésre

b) a kedvezményezettek az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal adatai szerint az állami támogatás igénylésére a kérelem benyújtásának napján nincsenek nehéz helyzetben, azaz felszámolás vagy csődeljárás alatt.

Forás. economedia.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Economedia

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.