0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Ma Zalipie települést Lengyelország egyik legfestőibb falujaként tartják számon.

A kis lengyelországi település, Zalipie festett faluként is él a köztudatban gyönyörű, túlnyomórészt népi virágmotívumokkal díszített, színes házai miatt.

 

A több mint száz éve tartó hagyomány eredményeként jelenleg közel negyven épület mellett még a kutyaólakat, harangokat és kutakat is pompázatos díszelemek borítják.

 

 

A hagyomány akkor született, amikor egy Felicja Curylowa nevű nő el akarta takarni a mennyezeten lévő koromfoltokat és virágokat festett rájuk. Az általa használt festék természetes volt, így nem tartott sokáig és a nőnek minden évben fel újra ki kellett festenie a plafont. A festés példáját gyorsan átvették a falu többi nője is, így Zalipie Lengyelország legszebb faluja lett.

Ez a szokás az új kályhák megjelenése után is megmaradt, amikor már nem kellet a korom miatt festeni.

 

 

A virágminták bonyolultabbá váltak és a ház külző és belső részén fellelhetőek.

 

 

Zalipie Dél-Lengyelországban fekszik, Krakkótól 70 kilométerre. A helyiek szívélyesen üdvözlik a látogatókat, ha valaki tud lengyelül, örömmel osztják meg történeteiket is. Krakkóból a legegyszerűbb megközelíteni, először Tarnów városába kell eljutni, ahova kevesebb mint három euróba kerül a körülbelül egyórás vonatút. Onnan taxi vagy helyi minibusz visz fel az eldugott faluba – utóbbi igen ritkán jár, érdemes előre lecsekkolni a menetrendet. Tarnów vasútállomásnál található a buszmegálló is, ahonnan forgalomtól függően 30-45 perces út vezet a festett faluba. Jó tudni, hogy Niwkinél megállónál kell leszállni, mivel közvetlenül Zalipiét nem érinti a járat. Innen már csak pár perc gyaloglás szükségeltetik – valóban körülményes odajutni, viszont a meseszép házakért és a lehengerlő tájért érdemes ellátogatni.

Forrás: femina.hu

Foto: femina.hu/ro.pinterest.com/discovercracow.com/alamy.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.