0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Az elmúlt hét végén aláírták a Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program támogatási szerződéseit a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi épületében.

A Romániában a tavaly májusban kísérleti jelleggel elindított programban 521 pályázó vállalkozás és személy nyert összesen 1,5 milliárd forint támogatást a magyar kormány részéről, eszköz- vagy tenyészállat-beszerzésre, illetve mezőgazdasági területek telekkönyvezésére.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az aláíráson arról beszélt, hogy a program megkönnyebbülést hozhat a helyieknek. Hozzátette: a sikerhez egy erős magyar kormány, a pályázók hite, a programot lebonyolító marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány példás szervezőmunkája, valamint a román kormány támogatása is szükséges volt.

Magyar Levente pár mondatban román nyelven is köszöntötte a román anyanyelvű sikeres pályázókat. Fontosnak tartotta annak a pozitív fogadtatásnak a fenntartását, amellyel a román kormány viszonyult a programhoz. Külön köszönetet mondott Liviu Dragneának, a román kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, akiről elmondta, támogatása nélkül a program nem juthatott volna el a mostani szakaszáig.

Az államtitkár elmondta, a szerződések aláírása után a magyar kormány átutalja a téritésmentes támogatási összegeket, és a pályázók heteken belül beszerezhetik az eszközöket vagy tenyészállatokat. Hozzátette: messze még a végső cél, amit úgy fogalmazott meg, hogy a megélhetés és a helyben maradás feltételeinek a biztosítása Mezőségen és Erdély-szerte. Megjegyezte: számítanak arra, hogy sikerrel veszik “az április 8-i akadályt”, és a magyarországi parlamenti választások után folytathatják az egyelőre kísérleti jelleggel elindított programot.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az igénylők legfeljebb 15 ezer eurónak megfelelő összegre pályázhattak, és terveik megvalósításához 25 százalékos önrészt kellett biztosítaniuk. Hozzátette: 335 magánszemély nyert mezőgazdasági támogatást, 71 személy kap pénzügyi segítséget mezőgazdasági területei telekkönyvezéséhez. Ugyanakkor 72 kis- és középvállalattal írnak alá eszközbeszerzési, és 40 mezőgazdasági vállalkozással eszköz- és tenyészállat-beszerzési szerződést.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat vezetője köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetét is vezető politikus reményét fejezte ki, hogy a választások után folytatódik a program.

Forrás: MTI

Foto:Erdély.ma

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.