0 0
Read Time:53 Second

Ez év július 14-én a lengyelországi Katowicében  Szilézia tartomány autonómiájáért tűntettek. A tűntetést, amelyen mintegy ezer személy vett részt, a Sziléziai Autonómia Mozgalom (RAS), a “Varsóviától való elszakadásért” küzdő  szervezet szervezte.

Az esemény külön meghivottja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) volt, a székelyföldi autonómiáért küzdő romániai magyar szervezet, amelyet Dabis Attila, az SZNT külügyekért felelős képviselője képviselte.

Dabis Attila beszédében kihangsúlyozta, hogy a sziléziaiak, a székelyekhez hasonlóan, békés, demokratikus eszközökkel küzdenek a területi önrendelkezésért, melynek hiteles jellegét számos nemzetközi dokumentum és több európai sikerélmény megerősiti.

Lengyelországnak nem kell félnie az autonómiától, mondotta Dabis Attila és a lengyel-magyar barátság nevében Magyarországot ajánlotta figyelembe, ahol valamennyi nemzeti közösség, beleértve a lengyel kisebbséget is, élvezi a kulturális autonómiát.

“Lengyelország nem omlik össze, ha megadja az autonómiát Sziléziának”, fűzte hozzá Dabis Attila, a Facebook közösségi portálon.

Mint ismeretes, Dabis Attilának megtiltották, hogy belépjen Románia területére az idei Székely Szabadság Napján. A román hatóságok a határon feltartóztatták, anélkül, hogy közölték volna vele az okot.  A román hatóságok eljárása elleni tiltakozások dacára sem rendeződött helyzete.

Szerző: Székely Dénes

Foto: pestiracok.hu; culture.pl

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.