0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

 Többek között Orbán Viktorral, Bayer Zsolttal, Novák Előddel és az Iszlám Állammal foglalkozott a vallásszabadságról szóló éves jelentésében az amerikai külügyminisztérium.

Noha Donald Trump a kampánya során megígérte, hogy az USA nem fog beavatkozni más országok belügyeibe, az amerikai külügyminisztérium újfent elkészítette a vallásszabadságról szóló világméretű, éves jelentését. A jelentésben szó esett a vallásszabadságot ért legsúlyosabb támadásokrók, amelyeket az Iszlám Állammal kapcsol össze az írás, de említésre kerültek a magyar viszonyok is, így Orbán Viktorról, Bayer Zsoltról és Novák Elődről is írt a külügyminisztériumi anyag. A jelentésben ugyanazok a kritikák jelennek meg Magyarországgal szemben, amelyeket korábban Hillary Clinton és John Kerry demokrata külügyminiszterek is megfogalmaztak.

Magyarországgal foglalkozó fejezet bevezetőjében a jelentés megállapítja, hogy a magyar alaptörvény garantálja a vallásszabadságot és tiltja a vallási diszkriminációt, illetve vallási közösségek méltóságát sértő beszédet.

Magyarországot bírálják

A jelentés ugyanakkor a menekültkérdéssel foglalkozva arról ír, hogy a tavaly októberi, a kormányzat kezdeményezésére a menekültek befogadásáról tartott népszavazás előtt a miniszterelnök és kormánytagok ismételten migránsellenes és iszlámellenes retorikával éltek.

„Orbán Viktor miniszterelnök és más tisztségviselők Európa keresztény értékei megvédésének fontosságáról beszéltek a muszlim migránsok áradata ellen, hangsúlyozva,  hogy nem lehet őket az európai társadalomba integrálni” – állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök szerint „minden egyes migráns biztonsági és terrorkockázatot jelent”. Megemlíti az összeállítás, hogy állami kitüntetést kapott Bayer Zsolt, a Fidesz egyik alapítója, akit a jelentés „nyíltan antiszemita újságírónak” nevez. A későbbiekben pedig a Mazsihiszra hivatkozva említést tesz Novák Előd jobbikos politikus kijelentéséről, aki a Saul fia című film kapcsán a „holokausztipart” bírálta.

Antiszemita és iszlamofób incidenseket látnak

„Tavaly több támadást, diszkriminációt és gyűlöletbeszédet regisztráltak muszlimok és zsidók ellen, és 542 incidenst jegyeztek fel vallási tulajdon ellen” – állapítja meg a jelentés. Az antiszemita incidensek száma nem növekedett az előző esztendőhöz képest, viszont megnőtt a muszlimok elleni támadások száma. A Magyar Iszlám Közösség tájékoztatása szerint négy fizikai és három verbális incidens, valamint „körülbelül tizenkét diszkriminációs eset” történt muszlim kendőt viselő nőkkel szemben. A külügyi jelentésben meg nem nevezett muszlim vezetők szerint az áldozatok gyakran féltek bejelenteni az eseteket a rendőrségnek.

A jelentés említést tesz arról, hogy amerikai tisztségviselők találkoztak magyar tisztségviselőkkel, kormánytagokkal, és kiállva a vallásszabadság mellett arra sürgették a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a 2011-ben hozott vallásügyi törvényt, amely amerikai megítélés szerint hátrányosan megkülönböztet bizonyos vallási kisebbségi csoportokat.

Az Iszlám Állammal is vannak gondjaik

A jelentés előszavában Rex Tillerson külügyminiszter leszögezte: a világban az egyik legnagyobb fenyegetést a vallásszabadságra az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelenti.

„Az Iszlám Állam egyértelműen felelős az uralma alatti területeken a jazidik, a keresztények és a síita muszlimok elleni népirtásért”fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Hozzátette: „az Iszlám Állam az ugyanezen csoportok, továbbá egyes esetekben szunnita muszlimok, kurdok és más kisebbségek ellen elkövetett, emberiesség elleni bűntettekért és etnikai tisztogatásért is felelős”.  

Forrás: MTI/mandiner.hu

Foto:cmd.me

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.