0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

A politikai ellenzék véleményeinek hangot adó utolsó magyarországi rádiócsatornát a felszámolás veszélye fenyegeti, mivel az általa használt frekvenciára vonatkozó jogosultság megújitására vonatkozó kérelmét elutasitotta a médiatanács. A kritikusok szerint ez a támadások újabb fejezete, amelyet az Orbán-kormány inditott a független sajtó és a szólásszabadság ellen, tájékoztatott a Reuters.

Az Európai Bizottság arra kérte Magyarországot, hogy „tegyen sürgös lépéseket” a Klubrádió érdekében, hogy továbbra is sugározhasson. A Klubrádió a 2000-es évek elején szólalt meg vélemény- és hírrádióként. Az évek során az ellenzéki oldal egyik szimbolikus médiuma lett.

Az Európai Bizottság üzenetét a brüsszeli testület Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatóságának a igazgatója, az olasz Roberto Viola által aláirt levélben továbbitották  február 12-én Magyarország EU-nagykövetének, Stelbaczky Tibornak. A levélben az Európai Bizottság kéri, hogy a Klubrádió „az eddigi sávon sugározhasson, amíg megszületik a végleges döntés a frekvencia sorsáról, illetve amíg a határozat jogerőre emelkedik”

Felvetik továbbá, hogy a magyar fél szavatolja az uniós jog érvényesülését, ugyanakkor ne érje jóvátehetetlen kár a Klubrádiót. A bizottság szerint az adót “igencsak kétes jogi érvek alapján” akarják lekapcsolni az analóg hullámhosszról.

A brüsszeli magyar uniós képviselet szóvivője megerősítette, hogy megkapták a levelet. Azt is közölte, hogy arra Budapestről válaszolnak majd.

Az Európai Bizottság levele felszólitotta Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a szólásszabadságot és az arányosság elvét.

Ugyanakkor a Reuters emlékeztet, hogy a Klubrádió kapcsán az EU már kifejezte aggályait a magyar sajtószabadság állapota miatt. Továbbá, hogy Orbán Viktort az unió és nemzetközi jogvédő szervezetek már régóta bírálják, amiért nyomás alatt tartja a médiát, a civil szervezeteket, a bíróságokat, a tudományt és az oktatást.

Az utóbbi években, a független kiadványokat vagy bezárták vagy a budapesti kormányhoz közel álló üzletemberek tulajdonába került.

Forrás: libertatea.ro

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto:libertatea.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.