0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és európai partnerei úgy döntöttek, hogy az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságán folytatják a küzdelmet a kisebbségvédelem uniós szabályozásáért – tájékoztatott az MTI, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sajtótájékoztatójára hivatkozva. Mint a szövetség elnöke elmondta, az év végéig megszövegezik és benyújtják a bírósági keresetet, amelyben azt kifogásolják, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack című európai polgári kezdeményezésük bejegyzését. Kelemen Hunor arról is szólt, hogy mérlegelik azt a javaslatot is, hogy a brüsszeli elutasítás ellenére is elkezdik az aláírásgyűjtést a kezdeményezés alátámasztására, de – mint hozzáfűzve – ennek csak akkor látná értelmét, ha valamennyi európai partnerük is aláírásgyűjtésbe kezd. „Egy ilyen aláírásgyűjtés esetében azt is el kellene mondani az embereknek, hogy mihez kezdenek az aláírásokkal”, hangsúlyozta, lehetséges célként fogalmazva meg azt, hogy “a kisebbségpolitika is nyilváníttassék EU-s kompetenciává”.
Borbély László, az RMDSZ politikai elnöke is úgy vélte, hogy „a brüsszeli elutasítás ellenére is bele kellene vágni az aláírásgyűjtésbe”, mutat rá az emlitett forrás.
Megjegyzendő, hogy az Európai Bizottság szeptember 16-án közölte, hogy elutasította az RMDSZ és partnerei polgári kezdeményezését. A testület úgy ítélte meg, hogy az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack kezdeményezés nem tartozik jogalkotási hatáskörébe. A kezdeményezés bejegyzése esetén a kezdeményezők az unió területén összegyűjtött egymillió aláírással késztethették volna az uniót a kisebbségi tárgyú jogalkotásra.
Balázs Magdolna
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.