0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Izsák Balázs,  SZNT-elnök
Izsák Balázs, SZNT-elnök

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs továbbra is elmarasztalja az RMDSZ tevékenységét. Már több alkalommal is meggyőződhettünk erről. Csak egy példát említünk: Izsák Balázs már 2012-ben felhivta a közvélemény figyelmét az RMDSZ kötelességére, pontosabban akkor, amikor a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnál kirobbant a botrány az intézmény visszaszolgáltatása ügyében, valamint amiatt, hogy eladásra bocsátották a kollégiumhoz tartozó tanárok lakásait. S abban az időben az RMDSZ háromszéki szenátora Álmos Albert volt.

Izsák Balázs álláspontja szerint az RMDSZ jelenléte a román kormányban nem jelent garanciát az erdélyi magyarság jogainak a megvédésére.

Az SZNT elnöke nemrégi nyilatkozatában, a román parlamentben beterjesztett – általa korlátozó jellegűnek tartott – zászlótörvény példáját felhozva hívja fel a figyelmet arra, hogy a nemzetközi közösség gyakran azért hárítja el a fellépést a romániai magyarellenes megnyilvánulások ügyében, mert az RMDSZ jelenlétét a román törvényhozásban és a végrehajtó hatalomban elegendő garanciának tekinti a kisebbségi jogok megvédésére.

Szerinte az RMDSZ két lehetőség közül választhat. “Vagy megállítja Románia kormányának magyarellenes hadviselését, és a diktatúrát felidéző törvénytervezeteket leállítja, vagy tájékoztatja hivatalosan is a nemzetközi szervezeteket, az EU tagállamait, valamint az Egyesült Államok és Kanada kormányát, a világ közvéleményét, hogy 5 százalékos jelenléte a hatalomban nem elegendő a drámai és fenyegető folyamatok megállítására” – fogalmaz Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke nyilatkozatában felhívja a figyelmet arra, hogy “a székely zászló szabad használatának korlátozását” célul kitűző törvény a román parlamentben jelen levő magyar képviselők hallgatása mellett halad előre a maga útján az elfogadás felé. A székely zászló elleni fellépést egyúttal Spanyolország egykori diktátorának, Franco tábornoknak a baszk zászlót betiltó intézkedéséhez hasonlította.

“Az alapvető emberi jogokat sértő intézkedések, a magyarellenes törvénytervezetek világosan jelzik: az a veszély fenyeget, hogy Románia lassan visszacsúszik abba az embertelen rendszerbe, amelyből a volt kommunista államok közül utolsóként szabadult ki” – jelenti ki Izsák Balázs.

Az SZNT még egy áprilisi felhívásában a készülő zászlótörvény kapcsán kijelentette: “A székely zászlót Székelyföld zászlajaként elfogadta már a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés, nincs szükség arra, hogy a román hatóságok jóváhagyják, vagy módosítsák azt. Mi is tiszteljük Románia állami jelképeit, nem kívánjuk módosítani vagy feliratozni azokat, de hasonló tiszteletet várunk többségi honfitársainktól, és az állam intézményeitől is a székely zászló iránt.”              

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.