0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

A bilbaói San Mames stadion nem ad otthont a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek – az EURO 2020-nak –, közölték a spanyol szervezők közleményükben, azt követően, hogy levelet kaptak az UEFA-tól, amely megerősíti, hogy Bilbaót törlik a mérkőzések házigazdáinak listájáról, tájékoztattak az AFP és a Reuters hírügynökségek.

Bilbaó egyike volt annak a 12 házigazda városnak, amelyet az UEFA választott ki az EURO 2020 mérkőzéseinek megrendezésére, de a baszk hatóságok által a nézők jelenlétének garantálása érdekében meghozott túl szigorú egészségügyi feltételek arra kénszerítették a kontinentális labdarúgó fórumot, hogy ne engedje meg Bilbaónak a nézők nélküli Eb-meccseket.

Az Európai Labdarugó Szövetség (UEFA) pénteken tervezi meghozni végső döntését a három város, München, Dublin és Bilbaó kapcsán, amelyek mostanig még nem támasztottak elégséges garanciát a szurkolók stadionra való beengedése tekintetében, ám a baszk hatóságok közölték, hogy már hívatalosan tájékoztatták a városuk kizárására vonatkozó szóló döntésről.

Az eredetileg 2020-ra tervezett bajnoki mérkőzéseket 2021-re halasztották a koronavírus-járvány miatt. Az EURO 2020-ra, az Európa-bajnokságok történetének 60. évfordulójára rendezett mérkőzésekre 2021. június 11. és július 11. között kerül sor 12 városban: Bukarest (Románia), Baku (Azerbajdzsán), Koppenhága (Dánia), London (Anglia), München ( Németország), Budapest (Magyarország), Róma (Olaszország), Amszterdam (Hollandia), Dublin (Írország), Szentpétervár (Oroszország), Glasgow (Skócia) és Bilbaó (Spanyolország), melynek helyét minden valószínűség szerint a Sevilla veszi át.

A baszk szervezők terjedelmes közleményükben elégedetlenségüknek adtak hangot és elmarasztalták az UEFA “egyoldalú” döntését, miszerint visszavonja négy mérkőzés (három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő) megrendezését  a San Mames stadionon.

“Nem engedjük megkérdőjelezni a baszk hatóságok hosszú és gazdag tapasztalatát és kapacitását, ami a nemzetközi  események megszervezését és lebonyolítását illeti. Nem engedjük meg, hogy kétségbe vonják a projektben megállapított kritériumokat”, hangsúlyozták a szervezők közleményükben, leszögezve, hogy “felelősségteljesen” cselekedtek a világjárvány leküzdése érdekében.

A szervezők arra is kérték az UEFA-t, hogy küldje el “írásban a szerződés azon pontjait”, amelyeket nem tartottak be, illetve “a szerződés azon pontját, amely megemlíti a házigazda város megváltoztatásának lehetőségét konzultáció, kommunikáció vagy együttműködés nélkül”, de úgy vélik, hogy mindezekre “nincs meggyőző magyarázat”.

A szervezők (Bilbaó városa, a baszk regionális kormány és más helyi hatóságok) bírósági eljárást indítottak a költségek (sajtóközlemény szerint 1,2 millió euró) és a döntés okozta kár megtérítéséért.

“Bilbaó nem lesz az EURO 2020 rendező városa, de egyértelműen leszögezzük: elutasítjuk most is és mindenkor  a fenyegetéseket, a kifogásokat, a becsmérlést, de főleg azt, hogy ebben az időszakban eltekintsünk minden irányadó szabálytól, honfitársaink egészségét szavatoló intézkedéstől”,  hangsúlyozták a szervezők.

A lista két másik városát, Münchent és Dublint, ugyanolyan okok miatt fenyegeti a helyettesítés, mint Bilbaót. Így a bajor metropolisz helyét Gdansk lengyel város vagy az orosz főváros, Moszkva veheti át, míg Dublin helyére Manchester kerülhet, írja a nemzetközi sajtó.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium ebben a hónapban jelentette be, hogy az EURO 2020 keretében Románia területén tartandó mérkőzéseket 13 000 néző előtt rendezik meg, ami a bukaresti Nemzeti Stadion befogadóképességének 25%-át jelenti.

Bukarestben három  csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz. A fővárosi Nemzeti Aréna a következő meccseket látja vendégül a C-csoportban:

Június 13., 19.00: Ausztria–Észak-Macedónia

Június 17., 16.00: Ukrajna–Észak-Macedónia

Június 21., 19.00: Ukrajna–Ausztria

Június 28., 22.00: a nyolcaddöntő egyik párharca (az F-csoport győztese az A-, B- vagy C-csoport 3. helyezettje között)

Forrás: agerpres.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: origo.hu

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.