Brüsszel kötelezettségszegési eljárást inditott Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést – jelentette be június 13-án a brüsszeli testület.

A testület a döntést azzal indokolta, hogy a három tagállam az “ismételt felszólítások ellenére sem hozta meg a szükséges intézkedéseket”, vagyis egyetlen menedékkérőt sem helyezett át a menekülthullám által sújtott Görögországból és Olaszországból, illetve több mint egy éve nem tett felajánlást a fogadásukra.

Az uniós kormányok 2015. szeptemberi jogi erejű határozatai alapján Magyarországnak két éven át 1294, Lengyelországnak 6182, Csehországnak 2691 nemzetközi védelemre szoruló embert kellene elhelyeznie. Budapest és Varsó senkit sem vett át a két frontországból, Prága 12 embert ugyan áthelyezett, de több mint egy éve elzárkózik a “kvótája” feltöltésétől.

Az eljárás megindítását bejelentő Dmitrisz Avramopulosz migrációs biztos reményének adott hangot, hogy a három tagállam felülvizsgálja az álláspontját, és kifejezi szolidaritását a menedékkérők, valamint a terhek nagy részét vállaló országok iránt.

Varsó nem ért egyet az EB döntésével

“Tiszteletben tartjuk az Európai Bizottság döntését, de nem értünk egyet vele”, szögezte le Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő a brüsszeli bejelentést követő sajtóértekezleten. Kiemelte: Beata Szydlo kormánya kezdettől fogva a migrációs válság rossz megoldásának minősitette a menekültek kényszer átirányitását.

“Minden újabb döntés a migránsok átirányításáról emberek újabb ezreit, sőt millióit arra biztatja, hogy Európa felé elinduljanak, hajókra és csónakokra szálljanak, kockára tegyék életüket” – állapította meg Bochenek. Úgy értékelte: a menekültelosztási mechanizmus nem hatékony, új megoldásokat kellene kidolgozni.

Prága nem vesz részt az elosztásban

A cseh kormány továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy nem vesz részt a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztásában – jelentette ki Prágában Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.  Csehországnak megfelelő érvei vannak, amelyekkel álláspontját a kötelezettségszegési eljárás során meg tudja védeni – tette hozzá.

Az Európai Bizottság nemsokára megküldi hivatalos értesitéseit a prágai, varsói és budapesti hatóságoknak. A hivatalos irásbeli értesités a kötelezettségszegési eljárás első lépése, amelyet az Európai Bizottság megtehet azon tagállamok esetében, amelyek nem tartják tiszteletben az EU szerződéseiben vállalt és döntéseiből adódó kötelességeket.

Forrás: Népszava.hu

Foto:B1.ro

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.