0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Összesen 12,7 kilométernyi vasúti pályát és két megállót épít Ferencváros és Kelenföld között Mészáros Lőrinc vállalkozása, de Bécsben ekkora összegből egy új főpályaudvarra is futotta.

Közel 338 milliárd forintot fog elkölteni a Budapesti Fejlesztési Központ a Déli Körvasút egyetlen szakaszára, a költségek pedig felborzolták még a sokat látott szakemberek kedélyeit is a G7 szerint.

A szeptember 3-án kihirdetett közbeszerzési eredmény szerint a beruházás nyertese a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt. lett, az alvállalkozók között pedig további Mészáros-érdekeltségek szerepelnek, de a speciális gépparkja miatt szinte nélkülözhetetlen, állami tulajdonú MÁV FKG Kft. epizódszerephez jut.

A projekt főbb elemei közé tartozik a tervezés és engedélyeztetési feladatokon túl 6 kilométernyi szakasz fejlesztése, 1950 méteren harmadik, 1730 méteren pedig harmadik és negyedik vágány kiépítése, a pályasebesség 80-ról 100 kilométer/órára emelése, biztosítóberendezések, zajvédőfalak, valamint két új állomás a dél-budai Nádorkerten és a dél-pesti Közvágóhídnál.

A név nélkül nyilatkozó szakértők szerint, még a városi környezetbeli költségesebb építkezés sem indokolja, hogy 338 milliárd forintba kerüljön a vasútfejlesztés egyetlen szakasza.

A költségek érzékeltetésére érdemes összevetni, mennyibe kerültek más nyugati országokban – a magyar árszínvonalnál egyébként magasabb környezetben – a vasúti nagyberuházások költségei.

Mivel a meglévő két sínpályát is újakra cserélik, ezért érdemes 26,5 milliárd forinttal számolni egyetlen kilométernyi pálya költségét. Ehhez képest egyetlen kilométere  a 300-320 km/órás sebességre képes Le Mans-Rennes TGV vasútnak 3,3 milliárd forintba, a bécsi új főpályaudvar esetében 3,4 milliárd forintba, Budapest-Belgrád vasút 1,9 milliárd forintba fog kerülni (ha nem lesz áremelkedés).

A felhozott példáknál érdemes figyelembe venni, hogy a kiépítés technológiája és a terepviszonyok befolyásolják a kilométerenként árat. Bécs ebből a szempontból jó összehasonlítási alap a G7 szerint, a pályaudvar teljes beruházási költsége 340 milliárd forint volt mai árfolyamon.

A beruházásra szánt összeg irracionális nagyságát jól mutatja, hogy a Portfolio.hu számításai szerint 2019-ben a teljes vasúti rendszer fenntartására 346 milliárd forintot költött a magyar állam, amiben benne volt a pályahálózat fenntartásának és fejlesztésének költsége mellett a diákok és nyugdíjasok utazási kedvezményeinek az ára, ahogy az új vonatok beszerzésének költségei is.

Forrás: forbes.hu

Foto:welobudapest.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.