0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

A tervek szerint december 22-én 10 órától kezdődően lehetett volna feliratkozni a Környezetvédelmi Alap által meghirdetett Fotovoltaikus Zöld Ház programba, azonban informatikai hiba miatt 16 órára halasztották a kezdést. A pályázathirdető közölte, hogy azok a fizikai személyek, akiknek délelőtt mégis sikerült iktatniuk kérelmüket, azt újra meg kell tenniük, mert a regisztrált kéréseket törlik a rendszerből, és azt ajánlják a felhasználóknak, hogy Google Chrome böngészőből nyissák meg az alkalmazást, közölte Fülöp Lóránd-Árpád, a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának elnöke.

Tánczos Barna  környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a múlt hét végén így nyilatkozott:

„Tekintettel arra, hogy nagy érdeklődés övezi e programot, úgy gondoljuk, hogy a program jövő héten induló első szakaszára kiutalt költségvetés gyorsan kimerül, de biztositjuk a pályázókat, hogy a forrásokat kiegészitjük. 2022-re 650 millió lejt szánunk a Zöld Ház Program folytatására. Terveink szerint 2022 januárjától kezdve tíz hónapon keresztül havi 65 millió lejt fordítunk e programra, novemberben pedig az elkülönített költségvetés megegyezik a program első 10 hónapjában fel nem használt összeggel. Így reményeink szerint mindenkit tudunk támogatni, aki részt akar venni a Zöld Ház Programban”.

A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium szerint a program célja az energiahatékonyság növelése, a levegőminőség javítása, az üvegázhatású gázok csökkentése fotovoltaikus panelrendszerek alkalmazásával a saját fogyasztásra szükséges villamosenergia előállítására és a többlet beszállítására az országos energiarendszerben. A programra szánt összeg 263,7 millió lej.

A Fotovoltaikus Zöld Ház programban a támogatható költségek legtöbb 90 százalékára lehet pályázni, ugyanakkor az igényelt támogatás nem haladhatja meg a 20 ezer lejt. A beruházás összköltségéből a jóváhagyott cég levonja a Környezetvédelmi Alap által nyújtott támogatás összegét, a különbözetet pedig a kedvezményezettnek kell önerőből fedeznie.

A projekt a térítésmentes finanszírozási szerződés aláírásától számított 12 hónapon belül valósul meg, és ez idő alatt kell elvégezni a telepítést, valamint a fotovoltaikus panelrendszer átvételével és a csatlakozási igazolvány beszerzésével kapcsolatos formaságokat.

A Programon belül nyújtott finanszírozás, a megvalósult beruházások, valamint a Finanszírozási Útmutatóban szereplő feltételek betartásának nyomon követését a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága végzi a csatlakozási igazolvány beszerzésétől számitott hat éven át.

A Környezetvédelmi Alap igazgatósága közölte honlapján a jóváhagyott telepítőcégek listáját.

Forrás: financialintellegince.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: maszol.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.