EB-jelentés: Javul a romák helyzete az Európai Unióban

Az elmúlt hat évben valamelyes javult a romák helyzete az unióban – áll az Európai Bizottság jelentésében.

Lassan, de javul a romák helyzete az Európai Unióban, például egyre több roma gyerek jár óvodába, és csökkent a korai iskolaelhagyók aránya – olvasható az Európai Bizottság jelentésében, amelyet az uniós tagországok romaintegrációs stratégiáinak végrehajtását értékeli. A dokumentumban hozzáteszik azonban azt is, a romák nagyjából 80 százalékát továbbra is szegénység fenyegeti.

Az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás területén tapasztalható javulás “egyenlőtlen és szerény mértékű”.

A pozitívumok között említik meg, hogy a 2011-es 47 százalékához képest hat százalékponttal emelkedett az óvodai nevelésben részesülő gyerekek aránya, míg a korai iskolaelhagyók száma a hat évvel ezelőtti 87 százalékról 2016-ra 68 százalékra csökkent.

A jelentés szerint az óvodai ellátás terén Spanyolországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon volt leginkább érzékelhető a fejlődés. A megállapítások szerint több tagállamban továbbra is probléma az oktatási szegregáció: Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában a roma gyermekek több mint 60 százaléka tanul más gyerekektől elkülönítve.

Egyes tagállamokban, köztük Magyarországon növekedett a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő roma fiatalok aránya 56-ról 63 százalékra, ami a szakértők szerint azt mutatja, hogy korántsem zökkenőmentes az átmenet az oktatásból a munka világába.

Több helyen probléma az alapvető egészségbiztosítás hiánya – olvasható a bizottság jelentésében – például Bulgáriában és Romániában a roma népesség fele nem fér hozzá az alapvető ellátáshoz.

Forrás: inforadio.hu

Foto: Maszol

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.