0 0
Read Time:3 Minute, 20 Second

Érdekes információk jelentek meg arról, hogy Ukrajna milyen támogatásban részesült a 2022. február 24-én kezdődött orosz invázió első napjaiban. És ha a haditechnika döntő fontosságúnak is bizonyult a konfliktus későbbi szakaszaiban, különösen az amerikai fegyverzet, a meglepetés a régió azon államaitól jött –  beleértve Bulgáriát és Romániát is – , amelyek segítettek Ukrajnának ellenállni az orosz támadás első napjaiban.

A Politico kiadvány érdekes részleteket közöl a „Bulgária mentőcsomagja: Hogyan mentette meg titokban Ukrajnát az EU legszegényebb országa” című terjedelmes cikkében.

A Dunától délre fekvő szomszédunk titokban szovjet üzemanyagot és fegyvereket szállitott Ukrajnának, amelyek létfontosságúak voltak számára,  hogy ellenálljon a brutális orosz invázió első napjaiban.

És történy mindez – titokban, olyan körülmények között, hogy Oroszországgal szoros történelmi kapcsolatot ápoló államban, Bulgáriában az oroszbarát politika fontos tényező.

Az invázió első heteiben Ukrajnának nagy szüksége volt szovjet lőszerre és üzemanyagra, hogy ellenálljon az orosz katonai agressziónak. Szófia, bár többször is tagadta, hogy katonai segítséget nyújt Kijevnek, azonnal Ukrajna segitségére sietett.

Az ugyanazon tröszthöz tartozó Politico és a Die Welt által közölt riport egy elemzés alapján készült, amely egyebek mellett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, Kiril Petkov volt bolgár miniszterelnökkel és Petkov Európa-párti kormányához tartozó Assen Vasziljev pénzügyminiszterrel készített interjúkra épül.

Bulgária – a nagy meglepetés az az invázió első heteiben Ukrajnának nyújtott támogatásban. Szófia az ukrán hadsereg üzemanyagszükségletének 40%-át fedezte

 Mivel a koalíciós partnerek, a bolgár Szociálista Párt ellenezte az üzemanyag-szállítást, Petkov miniszterelnök kerülte a kormányok közötti közvetlen tranzakciókat és közvetítő cégeket vett igénybe hazájában, illetve külföldön, hogy Ukrajnát segitse lőszerrel és üzemanyaggal, légi és szárazföldi úton, különböző útvonalakon – beleértve Romániát is.

Petkov azt nyilatkozta a Die Welt-nek, hogy a bolgár becslések szerint a háború kezdeti szakaszában az ukrán hadsereg számára szükséges lőszer körülbelül egyharmada Bulgáriából származott.

Mi több, a Bulgária által Ukrajnának szállított gázolajat és üzemanyagot orosz kőolajból dolgozták fel egy fekete-tengeri finomítóban, amely akkor az orosz Lukoil céghez tartozott.

A volt bolgár pénzügyminiszter szerint Bulgária által Ukrajnának szállított gázolaj Ukrajna szükségletének 40 százalékát fedezte, amit a kijevi kormány is megerősített. Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője a Weltnek elmondta, hogy tavaly tavasszal Ukrajnát lőszerhiány fenyegette. “Tudtam, hogy a bolgár raktárakban hatalmas mennyiségű lőszer van, ezért Zelenszkij elnök megbízott, hogy beszéljek Bulgáriával a szükséges lőszer beszerzése érdekében”, mondotta Kuleba.

Románia is Ukrajna támogatására sietett

 A segítség, amelyet Románia is felajánlott Ukrajnának, hazánkat a kijevi kétségbeesett segélykérésre reagáló államok élére helyezi.

Annak ellenére, hogy Románia soha nem erősítette meg, hogy lőszert szállított volna Ukrajnának, mig a román hatóságok minden egyes alkalomkor elutasitják nyíltan beszélni arról, hogyan támogatjuk Ukrajnát – kivéve a fontos humanitárius csomópontot és a kikötőinkben leüritett több millió tonna gabonát -, a segély sokkal. összetettebb.

A volt bolgár kormányfő megerősítette, hogy az invázió első napjaitól kezdve Románia kulcsszerepet játszott logisztikai szempontból.

“Bulgária magánvédelmi ipara akkoriban teljes gőzzel működött”, mondta Petkov. A lőszert teherszállító repülőgépekkel szállították  Lengyelországba, az ukrán határtól 70 kilométerre lévő Rzeszow repülőtérre. „Gondoskodtunk arról, hogy a Románián és Magyarországon áthaladó szárazföldi útvonal a kamionok számára is állandóan nyitva legyen, nyilatkozta , fűzte hozzá a volt bolgár minsizterelnök.

„Románián keresztül rendszeresen hatalmas teherautók és tartálykocsik haladtak át Ukrajna fele, és esetenként az üzemanyagot tehervonatok is szállitották”, részletezte a volt szófiai pénzügyminiszter.

Ukrajna gázolaj szükségletének nagy része bizonyos időszakokban Bulgáriából érkezett

 A Politico által ismertetett információk kommentárhullámot váltottak ki a szófiai politikusok körében.

Bulgária titokban és közvetítők segitségével látta el Ukrajnát üzemanyaggal és lőszerrel, nagy mennyiségben, hogy ellenálljon az orosz katonai agresszió első hónapjaiban, hangsúlyozta Kiril Petkov volt bolgár miniszterelnök.

Kiril Petkov leszögezte, hogy szó sincs arról, hogy közvetlenül lőszert exportáltak volna Ukrajnának. „Lengyelországi, romániai, amerikai és brit partnereink a bolgár ipar által gyártott fegyvereket vásároltak. Igen, ezekből néhány az ukrán hadsereghez került, de nem azért, mert Bulgária exportálta, hanem mert Ukrajna importálta a partnereinktől. Természetesen örülünk, hogy a riport címe azt mondja, hogy Bulgáriának kulcsfontosságú szerepe volt és a történelem helyes oldalán állt”, nyilatkozta Petkov.

„Az ukrán gázolaj nagy része, mintegy 40%-a, bizonyos időszakokban Bulgáriából érkezett. Ezzel segítettük Ukrajnát, mivel üzemanyag nélkül nem tudott volna harcolni”, magyarázta a volt miniszterelnök.

Forrás: defenseromania.ro

Forditotta: Székely Dénes

Foto: DefenseRomania.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.