0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Az Eurostat hivatalos adatait gondosan elemezték és dolgozták fel, hogy részletes képet kapjanak az európai bérhelyzetről. Az adatok összeállítása után egy erre szakosodott weboldalon sikerült olyan térképet készíteni, amely tükrözi a különböző európai országok átlagos órabérét. A térkép világos betekintést nyújt az európai országok közötti bérszakadékba, és fontos támpontokkal szolgál gazdaságaikról.

A Visual Capitalist készitette térkép, amely az egyes európai országok átlagos órabérét mutatja euróban számítva, vizuális és átfogó képet nyújt a bérek régiónkénti változásairól.

A szakemberek által bemutatott adatok szerint Luxemburg az európai munkavállalók paradicsoma, ahol a legmagasabb az átlagkereset (47,2 euró/óra) a kontinensen, mint ahogy az ország egy főre jutó GDP-je is a legmagasabb világviszonylatban. A skandináv országok közól Dániában és Norvégiában is jók a fizetések (42 euró/óra), míg Svédország (26 euró/óra) inkább a középmezőnyben helyezkedik el a rangsorban.

“Az általános tendenciák azt mutatják, hogy Észak- és Nyugat-Európában magasabbak az átlagbérek, mint Dél- és Kelet-Európában, ami a gazdaságok, a vagyon és a megélhetési költségek közötti különbségeket tükrözi”, jegyzi meg a Visual Capitalist.

Az ellenkező póluson Bulgária áll, ahol a legalacsonyabb átlagkereset 8 euró/óra. Románia óránkénti 10,4 euróval az utolsó előtti helyen szerepel, közel a 10,7 eurós átlagos órabérrel rendelkező Lettországhoz. Valamivel jobban fizetnek a magyarok (11 euró/óra) és a lengyelek (11,9 euró/óra). Ez a mutató enyhén emelkedett Romániában is, a 2021-es 8 euró/óra, a 2022-es 9 euróról, az Eurostat adatai szerint.

Az uniós tagállamokban jelentősen különböznek az átlagos óránkénti munkaerőköltségek, jegyzi meg az Eurostat a múlt hónapban közzétett legfrissebb adatok alapján. Az óránkénti munkaerőköltség magában foglalja a bérköltségeket és a nem bérköltségeket, például a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulásokat. A legalacsonyabb óránkénti munkaerőköltséget tavaly Bulgáriában (9,3 euró), Romániában (11 euró) és Magyarországon (12,8 euró), a legmagasabbat pedig Luxemburgban (53,9 euró), Dániában (48,1 euró) és Belgiumban (47,1 euró) jegyezték.

Az átlagos óránkénti munkaerőköltséget a gazdaság egészében tavaly 31,8 euróra becsülték az EU-ban és 35,6 euróra az euróövezetben, mig 2022-ben ez 30,2 euró volt az EU-ban és 34 euró az euróövezetben.

Forrás: realitatea.net

Fordította: Székely Dénes

Foto: Realitatea.NET

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.