0 0
Read Time:5 Minute, 33 Second

Menesztették posztjáról az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot szerda délelőtt – írja a 444.hu . A kiadó tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriuma – illetve annak elnöke, Bodolai László – hozta meg a döntést, amelyről Bodolai levélben tájékoztatta kollégáit.

A kiadó közleményt adott ki a döntésről, ebben többek között ez áll:

“Az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. Bodolai László elnök további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel,.”

A közlemény szerint Bodolai levelet írt a szerkesztőségnek, amiben jelezte, hogy a lap függetlensége nincs és nem volt veszélyben, “jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik”.

Bodolai arról is írt, hogy felkérte az igazgatóság tagjait, hogy “azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére” .

Pénteken az Index szerkesztőségének több mint 70 újságirója mondott fel. „Gyakorlatilag mindenki felmond az Indexnél, kivéve azok, akik betegek, vagy külföldön vannak” – mondta a hvg.hu-nak az Index egyik munkatársa.

Az index-ügy miatt péntek este Budapesten tűntettek

A demonstrálók a Momentum szervezésében az óbudai szerkesztőségtől a budai Várba vonultak, tiltakozva az internetes portál főszerkesztőjének elbocsátása ellen, egyúttal felemelve szavukat a sajtószabadság mellett.

Pénteken a portál „szolgálati közleményében“ azt írta: távozik az Index szerkesztőségének vezetése és szinte minden munkatárs.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a pénteki tüntetésen a Miniszterelnöki Kormányiroda épületénél és a köztársasági elnök hivatalánál lévő Szent György téren a résztvevők előtt elmondta: az Index újságírói megmutatták, hogy „ebben az országban van értelme az egyenes gerincnek“. Ezeknek az újságíróknak azért kellett felállniuk, mert száz méterre innen „van egy gyáva kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni“ – fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve: „elég volt a gyáva politikusokból, propagandistákból, ner-lovagokból“. Én a bátrak Magyarországát szeretném felépíteni, ahol van esély a felzárkózásra, van szabad sajtó, független kiegyensúlyozott közmédia, független Tudományos Akadémia, CEU és Index – hangoztatta a Momentum elnöke.

Orosz Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke azt mondta: „Ez az egész nemcsak a független sajtóról szól, hanem a mi egész életünkről is. Mert a szabad sajtó az, ami alapot szolgáltat, kereteket ad, irányjelzőket, indexeket ad nekünk ahhoz, hogy értelmezzük azt, hogy mi történik a világban, mi történik Magyarországon, mi történik velünk, a szomszédainkkal, a tanárainkkal, az ápolókkal, pedagógusokkal, mindenkivel, aki ebben az országban él és mozog“. Amikor a független sajtót teszik tönkre, ezeket az igazsághoz vezető ablakokat zárják be és helyettesítik a saját hazugságukkal – fogalmazott.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a tüntetésen arról beszélt: ez a megmozdulás nem lehet az utolsó, „folytatni kell!“. A tüntetésen megjelent több baloldali párt politikusa is, lehetett DK-s, LMP-s, jobbikos és párbeszédes zászlókat is látni. A szervezők korábbi felhívásukban azt írták, hogy azokat hívták tüntetni, akik kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett, tájékoztatott a wolksgruppen.orf.at. portál.

Az Index-nél történteket nem hagyta szó nélkül a Nemzetközi Sajtó Intézete sem (IPI), amely drámai hangú közleményt publikált, értesültünk a nepszava-hu portál irásából.

“Ismét támadás éri a sajtószabadságot Magyarországon” – áll a világ több mint száz országának sajtómunkásait és média szakembereit tömörítő nemzetközi szervezet pénteki közleményében”.

 “Legyen világos: ami történik, pusztító csapást jelent az újságírásra Magyarországon. Nem egy független sajtótermékről beszélünk. Az Index (volt) a hírportál, a legnagyobb Magyarországon, becslések szerint napi 1 millió látogatóval. Ez a független média összes oldalmegtekintésének közel a fele. Nem meglepő, hogy célpont lett. Sokan spekuláltak arról, hogy a Fidesz és szövetségesei mikor mozdulnak rá az Indexre. Aki figyeli a magyar médiahelyzetet, annak teljesen ismerős az Index körüli zűrzavar”. “A magyar kormány soha nem próbált nyíltan fellépni a médiával szemben” – szögezi le az IPI. “Magyarországon nincsenek bebörtönzött újságírók, nem szállják meg rohamrendőrök a szerkesztőségeket, nincsenek koholt büntetőeljárások és ritka a fizikai erőszak újságírókkal szemben. Orbán Viktor Fidesze ennél sokkal kiszámítottabb, rejtettebb utat választott az információáramlás irányítására. A független sajtótermékeket először anyagilag kivéreztetik a médiapiac manipulálásával, majd miután meggyengültek, szép kényelmesen átjátsszák azokat kormánybarát tulajdonosoknak, akik végső, halálos csapást mérnek rájuk: kirúgják a szerkesztőket és megváltoztatják a szerkesztői irányvonalat. A kivéreztetett médiumokat vagy bezárják (lásd Népszabadság), vagy átalakítják orbánista szócsövekké (lásd Origo)”.

“Így szűnik meg a sajtószabadság Európában 2020-ban!” – olvasható a közleményben. “Ez a rendszer jól szolgálta Orbánt és a Fideszt. Miközben Magyarországon az elmúlt tíz évben agresszívan lerombolták a médiaszabadságot, és egy engedelmes kormányközi médiabirodalmat hoztak létre, az Európai Unió nem sokat tett annak érdekében, hogy megálljt parancsoljon egy olyan kormánynak, amely sokkal inkább hasonlít az önkényuralmakra”.

 “Az Indexet bezárhatják. Vagy piacvezetőként megengedik, hogy fennmaradjon, akár meg is őrizze kritikus hangjának egy részét, éppen csak annyira, hogy Orbán bizonyíthassa, van sajtószabadság Magyarországon, de anélkül, hogy valódi fenyegetést jelentene a Fidesz hatalmára”. “A hét eseményei, amelyek az Indexről szóltak, drámaiak és szívszorítóak. De ezek nem rendkívüli történések. Egy újabb médium vált az Orbán-modell áldozatává, egy rendkívül hatékonyan és ravaszul működő rendszer áldozatává, amelyet Magyarország EU partnerei vagy nem tudnak, vagy nem akarnak megérteni, még kevésbé megállítani. Közben a Fidesz Brüsszelben szedegeti a bőkezű utalványokat. Nincs itt semmi új látnivaló kérem!” – írja a Nemzetközi Sajtó Intézet, amelyet a nepszava.hu portál idéz.

Határon túli magyar újságírók, művészek és más értelmiségiek is kiállnak az Index mellett

A Felvidéken, a Vajdaságban és Erdélyben is a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) elnyomásától féltik a sajtószabadságot, szabad és független tájékoztatást követelnek, tájékoztatott  a nepszava.hu.

„Mi, szlovákiai magyar újságírók kiállunk az Index szerkesztősége mellett. A magyar sajtószabadság mindannyiunk közös ügye!”– írták.

A felvidéki szolidaritási nyilatkozatról a hvg.hu még péntek este számolt be. Az aláírók listáján akkor több mint 70 név szerepelt, ez a szám azonban szombat délutánra már 126-ra nőtt.

A merce.hu ismertette, hogy a más határon túli magyar kiadók, médiumok, szerkesztőségek is kiállnak az Index mellett. Ilyen a vajdasági Sajtószabadságért Alapítvány, több lap kiadója, amely aggodalmát és felháborodását fejezte ki a lap ellehetetlenítése miatt.

A romániai Transindex személyes hangvételű szerkesztőségi cikkben biztosította támogatásáról az Index újságíróit.

„A magyarországi szabad sajtó egyik utolsó nagy, független műhelye voltatok, amely még képes volt elérni az olvasók tömegeihez. Meggyőződésünk, hogy a közmédia, a Népszabadság, az Origo, a Magyar Nemzet és most az Index bedarálásával nemcsak a magyarországi olvasók veszítettek, hanem a nem Magyarországon élő magyarok is”– hangsúlyozták.

A Transindex emlékeztetett arra is, hogy a NER a romániai magyarság körében, valamint magyar nyilvánosság terén is egyre nagyobb hatással bír, a kritikus hangokat pedig a határon túl is igyekszik egyre inkább elnyomni. – A szólásszabadság joga sokat csorbult a romániai magyar médiaszakmában is. Az Indexszel mi nemcsak egy hiteles tájékozódási forrást veszítettünk, hanem úgy érezzük, annak a médiatérnek az immunitása is gyengül, ahol magunkat, a Transindexet is látjuk – fogalmazott a szerkesztőség.

Foto: vajma.info/pestisracok.hu/media-azi.md

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.