0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

Mihaela Bilic nutricionista szerint az amerikaiak esetében „minden rossz és egészségtelen, kezdve az étkezési szokásoktól az ételekkel kapcsolatos felfogásukig és hozzáállásukig!”

Láthatjuk a filmekben, hogy mit és mennyit esznek az amerikaiak, hogyan néz ki egy családi étkezés, milyen termékek vannak a bevásárló központok polcain. Minden csomagolt, félkész, ultra feldolgozott… sehol nem látható egyszerű, természetes alapanyagoból készül élelmiszertermék. Ha van valami, amihez az amerikaiak nagyon értenek, akkor az a filmgyártás! Filmek révén történik az oktatás, tájékoztatás, pszichológiai tanácsadás és filozófiai magyarázat. A filmek arra is megtanítják az embereket, hogy álmodjanak… nem számít, ha életed közepes színtű és kilátástalan, az amerikai álom azt sugallja, hogy sorsod egyik napról a másikra megváltozhat, írja Mihaela Bilic a Facebook oldalán tett bejegyzésében.

Az ételek és a filmek nyugodtan, csendben  tartják az embereket egy kanapén. Okos forgatókönyvekkel és teli gyomorral hajlandóak könnyebben elfogadni a mindennapi élet nehézségeit és frusztrációit, mert ugye csakis happy-enddel végződhet minden. Amit biztosra tudok mondani, az az, hogy az amerikai modell, legalábbis a táplálkozás tekintetében, a “happy-end” ellentéte, magyarázta a táplálkozási szakember.

Kukoricából, gabonafélékből és szójából kivont anyagok olcsó keveréke 

A tejszínhab tubusból folyik, a salátaöntet pedig üvegből, míg maga az étel tűzálló tálban, mikróhullámú sütőben megmelegített falat. A hús- és a halételek is ma már másképpen készülnek: darálthús vagy bécsiszelet formában. Víz helyett egy literes pohárból isszák a gyümölcslevet, mig az édességeket és a fagylaltot bőségesen meglocsolják sziruppal vagy csokoládé öntettel.

Amit az amerikaiak ételnek neveznek nem más, mind az alapanyagok olcsó keveréke, amelyet az élelmiszeripar főleg kukoricából, gabonafélékből és szójából von ki. Az amerikaiaknál már nem létezik cukor, csak gyümölcscukor, glükóz szirup, nem létezik liszt csak módosított keményítő. Ami a húst vagy a túrót illeti, ezek csak halványan lelhetők fel… ezek ma már növényi zsírokkal, ízfokozókkal vagy mesterséges emulgeálószerekkel dúsított élelmiszerek, magyarázta a táplálkozási szakember, hozzáfűzve, hogy a természetes összetevőjű élelmiszerek csak a társadalom elitje számára hozzáférhetők, mivel „nem mindenki engedheti meg magának, hogy egészségesen étkezzen”.

A táplálkozási szakértő szerint “a módosított és ultra feldolgozott élelmiszerek jelentik Amerikában a normálítást. Sajnos az amerikai modell egyre inkáb elterjed, és a túlfogyasztó társadalom kénytelen elfogadni ezeket az olcsó és ízletes ételalternatívákat. Ha megnézzük a termékcímkéket szomorúan tapasztalhatjuk, hogy egyre inkább vegyszerekkel töltjük meg tányérainkat, vélte a szakember.

Másrészt, Mihaela Bilic arra buzdít bennünket, hogy gondoljunk arra, miyen szerencsések vagyunk, hogy természetes alapanyagokból készíthetjük ételeinket. Amíg otthon főzünk és piacra megyünk, szerencséseknek mondhatjuk magunkat! Amíg még vannak hűtőszekrények az üzletekben és nem csak végtelen polcok csomagolt termékekkel, szerencséseknek mondhatjuk magunkat! Amíg még asztalhoz ülünk és együtt örvendünk az ételnek, és nem rágcsálunk pattogtatott kukoricát a semmibe bámúlva vagy eltévedt tekinettel nézve a képernyőt, szerencséseknek mondhatjuk magunkat!

Csakhog a szerencse nem tart a végtelenségig… meg kell védenünk élelmiszer-tartalékainkat, hagyományos étel-receptjeinket és értékelnünk kell szokásainkat. Az étel többet jelent, mint tápanyag a tányérban. Ne helyettesítsük az egészséges étkezést vegyszeres  ételekkel, gyógyszertából vásárolt tápanyag  kiegészitőkkel, mondotta a táplálkozási szakértő.

Forrás: click.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.