0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second
Tusványos - Érkeznek a táborlakók Tusnádfürdõre
Forrás:
www.orientpress.hu

“Nem csak fesztivál” címmel kedd este kezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet Tusványosként emlegetett, vasárnap hajnalig tartó közéleti és szórakoztató rendezvénysorozata, tájékoztatott az MTI.

    Fancsali Barna erdélyi főszervező, a MIT elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az idei mottó is azt jelzi, hogy a szervezők igyekeznek egyensúlyban tartani a Tusványos “kettős identitását”. Az a céljuk, hogy a közéleti programokkal szemben a rendezvénysorozat szórakoztató, fesztivál jellege kerüljön előtérbe.

    A szabadegyetemen húsz partner intézmény működtet rendezvénysátrat a Tusványos helyszínéül szolgáló kempingben, illetve sportpályán, ahol szerdától szombatig politikai, társadalmi és kulturális témák százai kerülnek terítékre, kötetlen pódiumbeszélgetések, fórumok, kerekasztalok formájában.

    Az esti órákban már a kikapcsolódásé a főszerep. Az eltelt negyed évszázad alatt az esti koncertek is ingyenesek voltak, csakhogy a hely befogadóképessége véges, több látogatót már nem bír el, ezért idén beléptető rendszert vezetnek be: mindenki karszalagot kap, és a délután négy óra után érkezőknek már belépődíjat kell fizetni – mondta el a főszervező.

    Rámutatott: az 1990-ben indult bálványosi folyamat kezdete óta felnőtt egy új nemzedék, a Tusványost így több generáció érzi sajátjának. A különböző tematikájú előadásoknak megvan ugyan a rétegközönsége, de érdeklődésük nem feltétlenül generációs alapon különül el: a (főleg politikai témákkal foglalkozó) Lőrincz Csaba-sátorban is rengeteg az egyetemista, és a Csűrben vagy a koncerteken is ugyanúgy megtalálhatók a 25 éve visszajáró idősebb résztvevők, mint a fiatalok – mondta Fancsali Barna.

    A Tusványos örökzöld témái – az anyanyelvű felsőoktatás, az autonómia, a magyar-magyar párbeszéd – mellett az idei “forró” témák is szerepelnek a szabadegyetem kínálatában: a nyitónapon Elvándorlás és bevándorlás címmel rendeznek pódiumbeszélgetést a fősátorban, szó lesz a romániai korrupcióellenes kampányról, ugyanakkor több fórumon is foglalkoznak az ukrajnai válsággal, a kárpátaljai magyarság helyzetével.

    A zárónapon a koncertszínpad előtti sportpályán kerül sor arra a hagyományos közéleti fórumra, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök tart előadást, és válaszol a hallgatóság soraiból érkező kérdésekre. Jelen lesz a táborban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Dél-tiroli, baszk és katalán szakértőket is meghívtak a Tusványosra, akik az európai autonómiamodellekről tartandó kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt, tájékoztatott Fancsali Barna.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.