0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Idén január 18-25. között „tárta ki kapuit” az ökumenikus imahét a keresztények egységéért, a fővárosban.

Az első szertartás helyszíne a református Calvineum szomszédságában büszkélkedő, neves római katolikus Szent József székeegyház volt, a belvárosban, szombaton este. Az impozáns templom zsúfolásig megtelt különböző felekezetű hívekkel, akik nagy odafigyeléssel hallgatták Isten igéjét és a több nyelven elhangzott imákat. A műemlék értékű, kivételes akusztikával és különleges orgonával rendelkező templomban, ez alkalommal is csodásan hangzott az Ave Maria.

Január 19-én, vasárnap, minden gyülekezet a saját templomában imádkozott.

Január 2o-án, hétfőn, a bukaresti görög katolikus székesegyház adott helyet az ökumenikus rendezvénynek, amelyen szintén számos keresztény vett részt.

Január 21-én, kedden,  az impozáns örmény székesegyház telt meg zsufolásig a több felekezetű hívekkel. Ez alkalommal is különböző nyelven szólaltak meg a résztvevő egyházak elöljárói, képviselői. A kórus énekei pedig csodásan hangzottak itt is.

Január 22-én, szerdán, a román főváros anglikán templomában gyűltek egybe az érdekeltek, ahol az igehírdetés angol nyelven szólt, román fordítással, majd magyar, német és örmény nyelven mondtak imát a vendég-lelkészek. Az egyházi zene természetesen, itt sem maradt el.

Január 23-án, csütörtökön, a református Calvineumhoz szintén közel (egy utcán) lévő német evangélikus-lutheránus templomban került sor az ökumenikus istentiszteletre, melynek keretében szintén több nyelven szóltak az egybegyűltekhez az egyházi képviselők. A három hajós, német műépítész által tervezett, rendkívüli akusztikával rendelkező bazilikában megható volt hallgatni a kórus egyházi énekeit.

Január 24-én, pénteken, a 45 éves református Calvineum adott otthont a rendkívüli egyetemes imahét hetedik estjének, Bukarestben. A rendezvény kezdetén Zsold Béla lelkipásztor köszöntötte az egybegyülteket az imahét központi témájából kiindulva: „Az ott lakó emberek nagyon kedvesek voltak hozzánk./A barbárok nem mindennapi emberszeretetet tanúsítottak irántunk.” (Ap.csel.:28.2)

Az ünnepi szertartáson öt nyelven (magyar, román, angol, német és örmény) szólaltak fel a felekezeti képviselők. Az alapigét az anglikán lelkész hírdette angolul, román fordítással, majd igék, imák hangzottak el az említett nyelveken. Az ökumenikus ünnepi istentisztelet immár hagyományos és egyben rendkívüli momentuma a Calvineumban az, amikor a gyülekezet tagjai hangosan, saját anyanyelvükön mondják el egyszerre, az Úr imádságát:

„ Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy…”

„Tatăl nostru, care ești în ceruri…”

” Vater unser im Himmel!…”

”Our Father, who art in heaven…”

Másfelől, mint minden este, itt is külön-külön imát mondtak anyanyelvükön a lelkészek:

„ Köszönjük az együtt imádkozás lehetőségét, az elmúlt évek kezdeményezéseit és az előre vezető lépéseket. Uram, bocsásd meg a hanyatlásokat, amelyeknek mi vagyunk sokszor segítői. Áldunk Téged a bátoritó szavakért is, mert te mondod nekünk nap mint nap: „Ne félj, csak higgy”. Taníts minket benned bízni, az élet hajóin ne a sodrásnak engedve, hanem a te igédre figyelve evezni. Nem a sötétség cselekedeteit, hanem a világosság gyümölcsét teremni.” (Illyés Márton evangélikus-lutheránus lp.)

Ima és áldás után Forray Hortenzia szopránénekesnő csodás egyházi dalokat énekelt Tajti István hegedűművész kíséretével. Orgonán játszott Irina Năstase. Az ökumenikus rendezvény szeretet-vendégséggel ért véget, ahol alkalom adódott a beszélgetésre, ismerkedésre, majd mosolygó arcal, reménybe vetett hittel távoztak az ünneplők, a Calvineumból.

Január 25-én, szombaton délután, az ortodox ”Cașin” templomban zárult a fővárosi ökumenikus imahét, szintén számos érdeklődő jelenlétében.

Bízzunk benne, hogy jövőre is tanúi lehetünk a sok szívet megdobogtató egyetemes imahét rendezvényeinek, Bukarestben…. És ne feledjük: fontos lenne, hogy minden keresztény gondoljon az imahét központi üzenetére és ez legyen iránymutatás embertársainkkal való kapcsolatunkban: „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…” (ApCsel 28,2).

dr. Nagy Éva – gondnok

Calvineum, Bukarest

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.