0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

orbanOrbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtt Szatmárnémetiben Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével és a szövetség parlamenti jelöltjeivel találkozott. A magyar miniszterelnök Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közös sajtóértekezletet tartott, amelyen a minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a december 11-i romániai parlamenti választásokon.

A miniszterelnököt a román média egyik képviselője megkérdezte arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a részvételtől a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon. Erre Orbán Viktor azt felelte: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés, “de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni”. “Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek” – mondta, helyesnek nevezve a magyar diplomácia döntését, amikor “az egyenes utat választotta”.

Dacian Ciolos román miniszterelnök szerint “illetlenek”, és “nem elegánsak” azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett Szatmárnémetiben, illetve azok, amelyeket korábban más magyar vezetők tettek Románia nemzeti ünnepével kapcsolatban, közölte Liviu Iolu román kormányszóvivő egy csütörtöki, bukaresti sajtótájékoztatón.    Hozzátette: a magyar kormányfő nyilatkozata nyilvánvalóan politikai célokat szolgál és a “választási logikát” követi.

“Ciolos miniszterelnök úgy véli, hogy a magyar kormányfőnek visszafogottabban kellene megnyilvánulnia. A nemzeti jelképek iránti tisztelet szervesen hozzátartozik annak az Európai Uniónak és NATO-nak az alapértékeihez, amelynek mind Románia, mind Magyarország tagja”,mondta a kormányszóvivő.

 Forrás: MTI

Foto:Transindex

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.