0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

sogor_csabaVisszalépést jelent az anyanyelvi oktatás szempontjából az új ukrán oktatási törvény tervezete és figyelmen kívül hagyja a nemzeti kisebbségek képviselőinek ezzel kapcsolatos fenntartásait – erre mutatott rá Sógor Csaba, aki szerint Kijevben nem olvasták az Európai Tanács legutóbbi ülésének következtetéseit az EU-Ukrajna közti társulási megállapodás kapcsán, amely a demokratikus elvek, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását hangsúlyozza.

Az Európai Tanács legutóbbi, december 15-i ülésének következtetéseiről vitáztak az Európai Parlament képviselői szerdán Strasbourgban. Ezek között megtalálható az EU-Ukrajna társulási megállapodás megkötése és a ratifikációs folyamat lezárása melletti elkötelezettség. Ezzel összefüggésben egy határozatot is elfogadtak a 28-ak vezetői, amely kifejezetten leszögezi, hogy a megállapodás lényeges eleme a demokratikus elvek, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása Ukrajnában.

Sógor Csaba szerint ezeket a sorokat nem olvasták Kijevben, hiszen úgy tűnik, mintha Ukrajna nem értené, hogy az ukrántól eltérő anyanyelvű lakosainak jogcsorbítását az EU sem tűri el, és az ország területi integritásának helyreállítása elképzelhetetlen a kisebbségek helyzetének rendezése nélkül. Az RMDSZ-es politikus úgy véli, egyesekben jogos aggodalmakat kelthet ez a hír, hiszen ha Ukrajna ebben a kérdésben így jár el, akkor mi a garancia arra, hogy egyéb területeken betartja a vonatkozó megállapodásokat.

Sajtóközlemény,

2017. január 19

Foto: Kolozsvári Rádió

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.