0 0
Read Time:2 Minute, 58 Second

Romániában jelenleg nincsenek tétek Soros György számára, mivel megnyerte az ideológiai harcot – állítja Bogdan Duca román politikai elemző, aki szerint mindhárom nagy párt a progresszista vonalat követi. A politológus arról is beszélt, hogy azonnal megbélyegzik a Sorost, illetve az általa ellenőrzött szervezetek bírálóit.

Soros Györgynek saját pártja van Romániában: a Mentsétek meg ­Romániát Szövetség (USR-Plus)– mondta a Magyar Nemzetnek Bogdan Duca politológus. Szerinte ennek a pártnak a progresszista ideológiája azonos a sorosista világnézettel. Az amerikai milliárdos romániai befolyására vonatkozó érdeklődésünkre a román elemző arról is beszélt, hogy Soros emberei más politikai pártokban is felismerhetők, például a kormányzó Nemzeti Liberális Pártban (PNL), amely 2014 után közelebb került a haladók ideológiájához. Hozzátette: a 2012 utáni civil mozgalmak – amelyek többségét sorosista kapcsolódású vagy gyökerű nem kormányzati szervezetek tartják ellenőrzés alatt – egy vezetői réteget biztosítottak a jobboldali ­romániai pártoknak.

A lap azt is megkérdezte Ducától, hogy érződik-e a december 6-án esedékes parlamenti választásokat megelőző kampányban Soros György befolyása. – Nehéz erre egyértelmű választ adni. A 2019-es európai parlamenti megméretés után az elnökválasztásnak, valamint a helyhatósági választásoknak már nem volt jellemzőjük a haladás kontra szuverenitás vita. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök letartóztatása és a Szociáldemokrata Párt (PSD) háziasítása, megszelídítése véget vetett mindenfajta komolyabb szuverenista ellenállásnak. Így nem beszélhetünk a milliárdos beavatkozásáról, hiszen Soros számára nincsenek tétek. Megnyerte az ­ideológiai harcot.

A három nagy párt mindegyike, azaz az USR-Plus, a PNL és a PSD egyaránt a progresszista kártyát játssza meg – vázolta a helyzetet Bogdan Duca.

A konstancai politológus szerint ugyanakkor Soros egészen biztosan nem nyerne meg egy népszerűségi versenyt a romániai közvéleményben. – De van egy érdekes dolog: a sorosizmus kihasználja a milliárdossal szemben megnyilvánuló ellenszenvet. Liviu Dragneát és általában azokat a politikusokat, akik kifogásolták Soros romániai befolyását, összeesküvés-elméletek követőiként, gyenge intellektusú emberekként festették le, akik hisznek azokban a mesékben, miszerint gazdag vezérek irányítják a világot.

Ha értelmiséginek tartod magad, egyszerűen nem „menő” Sorost bírálni, az ő befolyását vizsgálni.

Amint ezt teszed, azon nyomban megbélyegeznek, a különböző őrült teóriákban hívőkkel mosnak össze – mondta az elemző. Bogdan Duca megjegyezte: a romániai társadalom alig vagy egyáltalán nem tájékozott azzal kapcsolatban, hogy különböző kormányok milyen védelmi stratégiát folytatnak az amerikai milliárdos ideológiája, illetve az általa ellenőrzött civil szervezetek hálózatának mérgező befolyása ellen.

Ahogyan arról a Magyar Nemzet nemrég beszámolt, az utóbbi hetekben a PSD-ből távozó ismert politikusokkal erősítő Román Ökologista Párt elnöke, Dănuţ Pop közleményben követelte Soros György kitiltását Romániából. A parlamenten kívüli formáció vezetője egyben azoknak a szervezeteknek az átvilágítását is sürgette, amelyek anyagi támogatást kaptak az amerikai milliárdostól. Soros időről időre a bukaresti politika terítékére kerül. Két évvel ezelőtt Darius Vâlcov, az akkori miniszterelnök, Viorica Dăncilă tanácsadója kijelentette: Dacian Cioloș volt kormányfő – aki a PSD által megnyert 2016-os parlamenti választások előtt egy évig vezette Romániát egy szakértői kormány élén – az amerikai milliár­dos embere. A miniszterelnöki tanácsadó azt mondta, Soros cégnek tekinti Romániát, és itteni üzleti érdekeinek ugyanúgy akar érvényt szerezni, mint ahogyan a Facebook esetében tette, amiért a közösségi portál a részvények értékét csökkentő manipulációval vádolta.

2017-ben a Romániában közhasznúnak nyilvánított civil szervezetek ellenőrzését helyezte kilátásba Liviu Dragnea, az akkori bukaresti kormány fő erejét képező PSD elnöke. A politikus bírálta Soros Györgyöt és az általa finanszírozott szervezeteket.

– Ez az ember, aki talán már a 90-es évektől kezdődően különböző szervezeteket hozott létre Romániában, csak a rosszat finanszírozta: az általa pénzelt akciók sosem váltak hasznára Romániá­nak – jelentette ki Dragnea. Victor Ponta exkormányfő egy három évvel ezelőtti interjúban arra a felvetésre, hogy egyesek szerint a Soros-féle hálózat közvetve vagy közvetlenül szerepet játszott a megbuktatásában, azt felelte: „Vannak ilyen jelek.”

Forrás:magyarnemzet

Foto: magyarnemzet.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.