0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

A pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság Hargita Megye Tanácsának elnökével, Borboly Csabával, Csíkszereda alpolgármesterével, Fülkei Zoltánnal és az RMDSZ részéről Tánczos Barna szenátorral sajtótájékoztatót tartott a hét végén, Csikszeredában.

“Örömmel vettük tudomásul a Szentszék közleményét, miszerint Ferenc pápa Romániába tervezett apostoli útján ellátogat Csíksomlyóra, a Székelyföld és a térség legnépszerűbb Mária zarándokhelyére. Ez a hír egyben lázas készülődést eredményezett. Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek létrehozta a logisztikai, a liturgikus és a sajtóbizottságot. Ezek a bizottságok azóta készülnek, dolgoznak, egyeztetnek, hogy a pápalátogatás sikeres legyen”, nyilatkozta dr. Bodó Márta, kanonok, Hargita Megye Tanácsa épületében tartott sajtókonferencián.

“A pápalátogatás ideiglenes programjának részleteit nem közölhetjük mindaddig, amíg a Szentszék a végleges programot nem közli. Annyit azonban elmondhatunk, hogy Ferenc pápa június 1-jén érkezik Csíksomlyóra, és mintegy 5 órát tartózkodik az itt összegyűlt zarándokok körében. (…) Itt-ott sajtóvisszhangokban megjelent, hogy bizonyos felekezeti vezetők még nem kaptak meghívást az eseményre. Le szeretnénk szögezni, hogy a pápalátogatásra meghívjuk az erdélyi felekezetek vezetőit, de ez értelemszerűen csak a végleges program közlése után lesz lehetséges”, fűzte hozzá dr. Bodó Márta.

Oláh Zoltán intézetigazgató, teológiai tanár, kanonok, a pápalátogatás fontosságáról és a Szentatya egységre szólitó üzenetéről beszélt.

A pápalátogatást előkészitő bizottság szerint nagy az érdeklődés a sajtó részéről az esemény iránt nemcsak belföldről, hanem külföldről is. Az újságírók számára az akkreditációt az Államelnöki Hivatal bocsátja ki, ezek kiosztásuk hat héttel a pápalátogatás előtt kezdik el.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Tánczos Barna szenátor igy fogalmazott: ez a történelmi esemény óriási kihívás elé állítja a közösséget. Közlése szerint a hagyományos szálláshelyek már foglaltak, de meg kell szervezni a zarándokok elszállásolását. A szenátor felhívással fordul minden intézményhez és magánszemélyhez a zarándokok igényeinek biztosítása érdekében, mint hangsúlyozta, ebben oroszlánrészt kell vállalniuk az önkormányzatoknak is. Szintén kihívásnak nevezte Csíkszeredában és környékén megoldani az elszállásolást és a parkolást.

Füleki Zoltán alpolgármester is arra kéri a magánvállalkozókat, hogy segítsenek ezekben, tegyenek szabaddá az eseményre egy gyárudvart a parkoláshoz stb. További nagy feladat lesz a takarítás a városban, az egészségügyi ellátás, az elsősegélynyújtás biztosítása. A szükséges lépéseket elindították az érsekséggel, Hargita Megye Tanácsával, a szomszédos megyékkel és a környező településekkel közösen, és helyt tudnak majd állni a nagyszabású eseményen – hangsúlyozta Csíkszereda alpolgármestere.

Borboly Csaba megyei tanácselnök szavai szerint „most tudják megszervezni Székelyföld legnagyobb kalákáját”, és minden családra számítanak. „Itt az alkalom, hogy megmutassuk térségünk értékeit, hitünket és vendégszeretetünket” – jelentette ki a politikus.

Borboly elmondta, a Visit Hargita telefonos applikáció minden fontos információt – szálláshelyek, látnivalók, programok – tartalmaz, illetve sok zarándokot várnak a Mária Úton. Egy felhívást is megfogalmazott: minden település készítsen egy székely kaput a pápalátogatás alkalmából, hogy az mindig emlékeztessen a történelmi eseményre.

A megyei tanács és alintézményei is készülnek a rendezvényre – főként a csíkszeredai megyei kórház, a hegyimentő közszolgálat – a vendégek biztonsága érdekében – tette hozzá Borboly Csaba, és arról biztosította a jelenlevőket, hogy Székelyföld, Hargita megye, Csíkszereda jó házigazdája lesz a rendkívüli eseménynek.

Forrás: maszol.ro/Romkat.ro

Foto:Maszol

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.