0 0
Read Time:55 Second

Amióta az emberek megtudták, hogy a paracetamol jó az új tipusú koronavirus kezelésére, a patikákban már alig kapható e gyógyszer. Sokan csak azért veszik, hogy legyen otthon. A gyógyszerészek figyelmeztetnek, hogy a paracetamol túladagolása mellék hatást vált ki és súlyos egészségi problémákat okozhat. A vészjelre sokan nem figyelnek és egyszerűen készleteket halmoznak fel. Ehhez hozzájárult az is, hogy a közösségi portálokon az a hirt terjedt, hogy a paracetamol jó hatással van a Covid-19 okozta fertőzés tűneteinek (láz, fejfájás) kezelésére.

A gyógyszerészek becslése szerint az utóbbi időben a paracetamol-fogyasztás megháromszorozódott az elmút esztendő hasonló időszakához képest.

A Gyógyszerészek Kollégiuma azt ajánlotta a patikáknak, hogy korlátozzák a túlzott paracetamol-fogyasztást. De ahhoz, hogy a gyógyszerészek ajánlása kötelező jellegű legyen a Gyógyszerügynökségnek módositania kellene a paracetamol besorolását a gyógyszerlistán. Vagyis, a recept alapján kiadandó gyógyszerek listájára kellene irják.

A gyógyszergyártók is a paracetamol fogyasztásának korlátozását szorgalmazzákk, noha ebből a gyógyszerből és az alapanyagokból nincs hiány.

A tanulmányok szerint a paracetamol nagy mennyiségű és hosszú időn át történő adagolása allergia és asztma kialakulásához vezethet, főleg gyermekeknél.

Forrás:tvr.ro

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto:stiri.tvr.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.