0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second

Mint ismeretes, az Európai Néppárt politikia közgyűlésének március 20-i ülésén javaslatot fogadtak el, mely értelmében a FIDESZ felfügesztette valamennyi jogának gyakorlását a Néppártban mindaddig, amig egy három tagú bizottság kivizsgálja a jogállam és a Néppárt által vallott és vállalt értékek tiszteletben tartását Magyarországon.

Megkérdeztük Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt, hogy mi a véleménye erről a döntésről?

“Egy kompromisszumos megoldás született, és véleményem szerint ez rendben van, de a választási kampány közepén vagyunk és a kampánymotivációkat nem lehet félretenni. A döntés tulajdonképpen egy akció, amelyre már régebben is volt próbálkozás, de valahogy most jött össze, a kampányhangulat miatt. Úgy vélem, hogy lényegében igaza van az RMDSZ-nek, igaza van Kelemen Hunornak, aki azt mondja, hogy az Európai Néppártnak szüksége van a FIDESZ-re és a FIDESZ-nek is szüksége van az Európai Néppártra. Ez egy politikai épitkezés és ilyen döntéseket nem a választási kampányban kell meghozni, hanem akkor, amikor a választási kampánynak a nyomása, a hangulata véget ért és újból egy új ciklus kezdetén vagyunk. Úgy vélem, hogy egy korrekt megoldás született az Európai Néppárt politikai közgyűlésén. A három tagú bizottságnak – ha jól értettem – egy jelentést kell elkészitenie. Hogy erre mikor kerül sor, mi lesz a tartalma és mi lesz a következő lépés, erről most nem szeretnék nyilatkozni, mert nem  világos egészen számomra. Azt hiszem, hogy most a prioritásaink teljesen mások. Ez egy fejezet, amit ideiglenesen lezártunk. Most a kampányra kell koncentrálni, hiszen itthon az RMDSZ-nek is a legfontosabb prioritása a május 26-i választások megfelelő előkészitése, az, hogy hogyan szóljunk a választókhoz. Nem változott semmi az üzenetünkben, amely arról szól, hogy kárpát-medencei magyar összefogásra van szükség. Mi több, úgy érzem, hogy, talán, meg is erősödött ez az üzenet, meg is emelkedett a tét valamilyen mértékben, hiszen azt látjuk, hogy összefogással, közös tevékenységgel, közös lépésekkel nagyobb eredményt lehet elérni, akár a szlovákiai magyarokról, akár a kárpát-medencei teljes közösségek skálájáról is legyen szó. Most egy az érdek, éspedig a lehető legerősebb képviselet kialakitása és ennek értékesitése a következő öt évben a közösségeink javára.

A választások eredménye sok mindent el fog dönteni. Azt is elfogja dönteni, hogy az Európai Néppárton belül esetleg kinek van nagyobb igaza, hogy mit várnak el a választók tőlünk, és amikor azt mondom, hogy tőlünk, akkor azt mondom, hogy az Európai Néppártól. A május 26-i választások világosan meg fogják mondani, hogy Németországban vagy akár a Benelux államokban, akár Közép- és Kelet-Európában mit várnak el a választók az Európai Néppártól. S akkor, amikor ezt tudni fogjuk és meglesz az öt évre szóló mandátum, a Néppárt megtudja hozni – az eredmények tudatában – azokat a döntéseket, amelyek szükségesek lesznek a választások után.

Azt is megjegyzem, hogy az RMDSZ Romániában a legrégebbi Európai Néppárti tagpárt. Mindenki, aki ma aktivpárt, utánunk jött be az Európai Néppártba. Nyilván, hogy a Néppárt az elmúlt 10 esztendőben közép felé tolódott el, de ennek meg vannak az okai, talán a legfontosabb oka az, hogy az elmúlt tiz évben Németországban a CDU/CSU  baloldali nagykoalicióban kormányozott és ennek nyilván, hogy megvoltak és meg vannak a hatásai. Csak akkor tudsz nagykoalicióban kormányozni, ha közép fele tolódsz el. Ugyanakkor van egy zöld irányba való eltolódás is, ami nálunk, Erdélyben, Romániában eléggé kevésbé ismert, hiszen nálunk csak zöld mozgalmak vannak, igazából zöld politikai pártok nincsenek. Itt természetesen a környezetvédelemre gondolok, amikor azt mondom, hogy “zöld”. Úgyhogy ezek mind olyan folyamatok, amelyek Romániában kevésbé ismertek, viszont a választások meg fogják mondani, hogy a választók mit szeretnének, hogy viszonyulnak a keresztény-konzervativ értékekhez és mit értenek azon, hogy egy néppártnak központi értékei vannak. Ezeket mind meg fogjuk tudni két hónap múlva. Addig nem az elemzés a fő prioritás, hanem a cselekvés”, összegezte Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Avantul Liber

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.