0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

imagesKovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője nemrég exkluzív interjút adott a Bursa gazdasági-pénzügyi romániai napilapnak. Az interjúban a szóvivő a Magyarországon tevékenykedő külföldi bankokról beszélt, amelyek vélemény szerint “visszaéltek domináns poziciójukkal és az egyszerű állampolgár kárára cselekedtek”.

A magyar kormány kiállt amellett, hogy a válságból adodó terhet egyenló módon kell megosztani, hiszen nem adózhatóak tovább Magyaroszág állampolgárai, miközben a pénzügyi- és a multinacionális intézetek hatalmas jövedelmekre tesznek szert az országban, mondotta Kovács Zoltán, megjegyezve, hogy a magyar piacon mintegy 750 ezer jelzálog alapú úgynevezett “fertőzött devizahitel-szerződés” létezett, amely súlyosan érintette 1,3 millió magyar állampolgár mindennapi életét, a magyar gazdságot, miközben profitot hozott a bankoknak.

Az utóbbi években Orbán Viktor miniszterelnök számos intézkedést fogadott el –  társasági adó, a magán nyugdíjalapok államosíta,  pénzügyi tranzakciós díj növelése, alkotmánymódosítás – , amelyeket az európai hatóságok messzemenően elmarasztaltak. “A 2008-ban kirobbant gazdasági világválság bebizonyította, hogy az ország nem működhet tovább az előző rendszer szerint. Így, első lépésként új alkotmányt alkottunk, amely előirányozza azokat az alapvető szabályokat, amelyekre a munkára épülő államnak kell alapoznia. A kormánynak sikerült stabilizálnia a gazdaságot és kikerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, visszafizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak a hitelt és a GDP-t 3,9%-al növelnie. Az utóbbi négy évben, azonban, az Európai Unió ezt a magyar modellt a legszigorúbb kiértékelésnek vettette alá”, mondotta a szóvivő.

 Arra a kérdésre, hogy még vesz-e fel kölcsönt Magyarország a nemzetközi pénzügyi intézményektől, Kovács Zoltán rámutatott: “Bebizonyosodott, hogy ellenjavalt a kölcsönfelvétel miatt a nemzetközi pénzügyi intézetektől való függőség. A magyar modell hatékonynak bizonyult, ugyanis a deficit 3% alá csökkent, az alkalmazottak száma fokozatosan növekszik, akárcsak a GDP, amely 3,9%-os emelkedést könyvelt el. A korábbi tapasztalat azt bizonyítja, hogy a külföldi banktulajdonosok nemhogy akadályozzák a válság kezelését, de súlyosbítják azzal, hogy kiviszik a pénzt az országból”.

Az ukrajnai konfliktusról és Ukrajna ellen elrendelt szankciókról, Kovács Zoltán úgy vélte, hogy a jelenlegi szankció-politika inkább az uniós tagállamokat sújtja, mint Oroszországot, úgy hogy újra kell gondolni az egész stratégiát.

Ami a román-magyar kapcsolatokat illeti, a magyar kormányszóvivő pozitívaknak értékelte és reményének adott hangot, hogy a romániai novemberi államelnökválasztás után “megteremtődik a lehetőség arra, hogy konstruktív megbeszéléseket folytassunk román partnereinkkel valamennyi közös érdekű témáról”.

Az RMDSZ által nemrég közvitára bocsátott autonómiatervezetről elmondta: “Románia és Magyarország közötti viszonyt nagy mértékben befolyásolja a romániai magyar kisebbség helyzete. Az RMDSZ közvitára bocsátott tervezete jó irányban tett lépés”. Emlékeztetett arra, hogy a budapesti kormány legitimnek tartja és támogatja az erdélyi magyar közösség autonómiatörekvéseit.

Kovács Zoltán ezért reményét fejezte ki, hogy érvekre alapuló vita alakul ki Romániában az RMDSZ autonómiatervezetéről, és a jogszabály eloszlatja a magyarság igényeivel kapcsolatos román félelmeket. Szerinte több nemzetközi példa is igazolja, hogy a funkcionális autonómia körülményei között élő nemzeti közösségek megerősödnek, hozzájárulva országuk stabilitásához és fejlődéséhez.

„Meggyőződésünk, hogy az autonóm romániai magyar régió nem csak a magyar közösség, hanem a román többség érdekeit is szolgálja, hozzájárulva ezáltal egy erős Európa kiépítéséhez” – fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő.

 Fordította a “Bursa” gazdasági napilapban közölt interjú alapján: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.