A bukaresti Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet sajtókózleménye

Felelősséggel tiszteljük elődeinket!

A bukaresti Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet  „maximális aggodalommal” tekint a székelyudvarhelyi képviselő-testület tervére, amely Nyírő József íróról nevezné el a városi könyvtárat. Az önkormányzat a március 15-i ülésén elfogadott 84/sz. határozatában úgy döntött, hogy megkezdi a törvényes eljárásokat a városi könyvtár elnevezésének a megváltoztatására, tájékoztatott az intézet sajtóközleménye, amely megemliti, hogy a 20.század első felében Nyiró József befolyásos erdélyi magyar értelmiségű volt, mig a negyvenes években tagja volt a magyar Országgyülésnk.  „Szélsőséges nézeteit az általa alapított, a Horthy- és a Szálasi-rendszer központi propaganda kiadványának számító Magyar Erő című kiadványban jelentette meg, amely bővelkedett az ultranacionalista, soviniszta és antiszemita cikkekben. Nyíró József a nácipárti nézeteket valló magyar fasiszták közé tartozott”, jegyzi meg a holokausztkutató intézet állásfoglalása.

A bukaresti intézmény úgy véli, a nagy román egyesülés centenáriumi évében a romániai központi és helyi hatóságoknak, valamint a közszereplőknek nagyobb felelősséggel kell eljárniuk, amikor „az újkori román állam történelméhez köthető személyiségek vagy események” megünneplésére, az ezekről való megemlékezésre tesznek javaslatot.

A holokausztkutató intézet egyúttal emlékeztet arra is, hogy az év elején „egy háborús bűnösre, Wass Albertre” emlékeztek Nagyváradon, néhány héttel ezelőtt pedig a Romfilatelia állami társaság Miron Cristea egykori ortodox pátriárka tiszteletére bélyeget bocsátott ki, holott az intézmény szerint az egyházfő köztudottan részt vett a Romániában a ’30-as években született antiszemita törvények kidolgozásában.

Történelmünk múló személyiségeinek adott pillanatban szerzett érdemei nem törölhetik el a történelem sötét időszakaihoz fűződő felelősségüket, hangzik az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet állásfoglalásában.

Forrás: Agerpres/Krónika

Foto: Ziare.com

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.