0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden 100 bázisponttal 10,75%-ra emelte irányadó kamatát, ezzel 2008 vége óta először növelte két számjegyűre a hitelfelvételi költségeket az infláció folyamatos növekedése közepette.

A GMT időszerint 12:05-kor (amely Romániában 15:04 órát jelent) a hónap elején rekordmélységre süllyedt forint 401-es szint közelébe került az euróval szemben, az árfolyam valamivel gyengébb lévén, mint a nemzeti bank bejelentése előtt.

A forint gyengülése, amely még nagyobb kihívás elé állítja a jegybankot, az infláció emelkedése mellett, a kommunizmus bukása óta a legmeredekebb szigorítási ciklusba kényszerítette a jegybankot, amely csak az elmúlt hónapban 485 bázispontos kamatemeléseket hajtott végre.

„A Monetáris Tanács megígérte, hogy folytatja a szigorítási ciklust az infláció csúcspontjának eléréséig (amely az őszre várható), és ez az ígéret segítette a forint árfolyamának talpraállását az elmúlt hetekben”, jegyzi meg a Commerzbank.

Magyarország kettős problémája (infláció és a nemzeti valuta leértékelődése), valamint az uniós forrásokhoz való hozzáférés felfüggesztése arra késztette a befektetőket, hogy a nemzetközi piacok romló hangulata közepette eladják a forintot. Emiatt arra kényszerült a kormányt, hogy lemondjon a rezsicsökkentésről az átlagnál több energiát fgyasztó háztartások esetében.

Ez az intézkedés várhatóan tovább növeli az inflációt, de hozzájárul a költségvetési hiány korlátozásához.

Annak ellenére, hogy az euró/forint árfolyam 400 körül hullámzik, a forint idén még mindig közel nyolc százalékos mínuszban van az európai fizetőeszközhöz képest, és jóval gyengébb a régió többi devizájához viszonyitva, s mindez elnehezíti a jegybank inflációfékező feladatát.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok átlagosan 12,2 százalékos idei inflációt prognosztizáltak Magyarországon, ami 2023-ban 9,95 százalékra esik vissza, de így is jóval meghaladja a jegybank 2-4 százalékos céltartományát.

Elemzők úgy látják, hogy az alapkamat 2022 végére 12%-ra emelkedik, ami a legmagasabb szint lenne az elmúlt közel két évtízedben.

Forrás: hotnews.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: hotnews.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.