A FUEN nagyon sokat igért a romániai magyaroknak – interjú Izsák Balázs SZNT-elnökkel

izsak balazsMint ismeretes az Európai Unió luxemburgi bírósága támogatta az Európai Biróságot (EB) és úgy döntött, hogy az EB jogosan utasította el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezéssel elindított polgári kezdeményezés bejegyzését.

A Székely Nemzeti Tanács elnökét megkérdeztük, hogyan kommentálja az Európai Unió luxemburgi biróságának döntését: “E döntés nem felel meg az Európai Unió működéséről szóló tervezésnek, de a rendeletnek sem, amely az európai polgári kezdeményezést szabályozza. Jogi szempontból egy teljesen elhibázott döntés, rosszak az érvek, amelyeket felhoznak. A döntés szerint nem lehet előnybe részesiteni, nem lehet kiemelt figyelemmel kezelni a kohéziós politikában azokat a régiókat, amelyeket nemzeti kisebbségek azaz lényegében nyelvi, kulturális kisebbségek laknak Európában, mert a lehetőség csak közigazgatási jellegű, holott a szerződés nem ezt mondja, a szerződés azt mondja, hogy kiemelt figyelemmel kell kezelni minden olyan régiót, amely tartósan, valamilyen természeti vagy demográfiai hátrányt szenved, mint amilyenek a hegyvidéki és az északi régiók vagy a határon átnyúló régiók. Tehát, magából a megadott példából is kiderül, hogy szó sincs arról, hogy közigazgatási regió kell legyen valamely tagállamban; egy határon átnyúló régió egész biztos nem közigazgatási régiója valameny tagállamnak. Természetesen, megfogjuk fellebbeznie e döntést, amelyet két hónapon belül kell benyújtanunk a döntés kimondásától számitva”.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Vincze Loránt megválasztásáról a FUEN élére és milyen kapcsolatot ápol az SZNT a FUEN-nel, Izsák Balázs igy válaszolt:

„Azt kell mondanom, hogy jók a kapcsolatainak a FUEN-nel. Hans Heinrich Hansen-el, a FUEN volt elnökével is jó kapcsolatot tartottunk fenn és gondolom, hogy ugyanilyen jó kapcsolataink lesznek majd Vincze Loránttal is, akit személyesen is ismerek”.

Arra a kérdésre, hogy Vincze Loránt FUEN elnöki minőségében tud-e többet tenni a romániai magyarok érdekeinek az érvényesülése irányában, az SZTN elnöke megjegyezte:

“Nagyon bátor kijelentéseket nem tennék, mivel többé-kevésbé ismerem a FUEN történelmét amióta az RMDSZ tagja lett a FUEN-nek. Azóta volt, már FUEN-kongresszus Romániában. Akkor is nagyon sokan azt mondták, hogy a kongressszus helyszini megválasztása nagyon sokat fog jelenteni a romániai magyarságnak. Még a romániai FUEN-kongresszus sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Én óvatos lennék ebben a kérdésben és nem azért mert Vincze Lorántban kételkednék, de úgy látom, hogy az Ő mozgásterének meg vannak a maga korlátai”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:wwww.nyugatjelen.com

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.