A jövőbe tekintve: Interjú Vincze Loránttal, a FUEN új elnökével

Vincze-LorantA lengyelországi Boroszlóban (Wroclaw) tartott kongresszusán az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) új elnököt választott Vincze Loránt személyében, akit az RMDSZ jelölt e tisztségre.

Az elmúlt három évben Vincze Loránt, a FUEN alelnökeként, az európai őshonos kisebbségek érdekében dolgozott, mig megválasztásakor e szervezet élére ugyancsak az őshonos európai nemzeti kisebbségek érdekeinek előmozdítására kapott felhatalmazást.

Kérdésünkre, hogy mit értünk őshonos kisebbségeken,  és ha létezik egy nemzetközi definició e kisebbségekre vonatkozóan, a FUEN elnöke elmondta:

“Nincs egy ilyen meghatározás. Vannak olyan kisebbségek, amelyek közösségként határozzák meg magukat, van aki nemzetiségnek nevezi magát, van aki azt mondja, hogy svéd ajkú kisebbség, például Finnországban – ahol nem használják a kisebbség kifejezést -, akárcsak a belgiumi németek, akik szintén német anyanyelvű belgiumi polgároknak vallják magukat. Tehát, ahány közösség, annyi féle meghatározás van. Ami viszont közös bennük az az, hogy valamennyien évszázadok óta élnek egy adott területen, miközben az országhatárok módosultak. Ők a többségi lakóssághoz képest kisebbségben vannak, de összeköti őket a nyelvi, a nemzeti identitás, esetleg mindkettő, valamint a kultúrális identitás és mivel egy nagy ernyőszervezetről beszélünk, melynek tagjai, van érdekképviseletekük is, legyen az politikai jellegű, vagy kultúrális egyesület formájában, amely a FUEN-nek tagja. Ilyen módon nincsen közös meghatározás, nevezik őket etnikai kisebbségeknek is és őshonosoknak is, én az őshonost találom olyan gyűjtőfogalomnak, amely talán a legközelebb áll, de mondom, vannak, akik csak nyelvi csoportnak határozzák meg magukat és nem nemzeti kisebbségi csoportként. Tehát, ennek a szines kisebbségi közegnek a képviseletében lép fel a FUEN, amely a legnagyobb kisebbségi ernyőszervezet, hiszen 93 tagja van 35 országból. A FUEN tagjai nemcsupán az uniós országok, hanem hozzátartozik Oroszország, Ukrajna, más volt szovjet tagköztársaságok és nyugat-balkáni államok, s ezáltal teljesedik ki az európai kisebbségek szervezetének a szerepe”.

Arrra a kérdésre, hogy milyen eszközökkel járul hozza ezen kisebbségek és ezen belül a romániai magyar kisebbségek érdekeinek előmozditásához, Vincze Loránt kifejtette:

“A FUEN 67 éves múltra tekint vissza, számos eredménye van, egy jó hirnevű szervezet, amelynek munkáját ebben a vonatkozásban folytatni kell, hiszen nem most kezdi el a kisebbségi érdekek képviseletét, viszont sok minden történt Európában: az elmúlt esztendőkben átalakult Európa, átalakult körülöttünk a társadalmi dinamika, sokkal aktivabbaknak és gyorsabbaknak kell lennünk ahhoz, hogy lássanak bennünket. Mi arra törekszünk, hogy a kisebbségi kérdések az EU és az uniós intézmények napirendjére kerüljenek és ez nem könnyű, mivel itt, Brüsszelben nagyon-nagyon sok érdek van, más ágazatokban, más területeken folyamatosan bombázzák a döntéshozókat, mindenki azt szerené, hogy az ő ügye kerüljön teritékre. Mi úgy gondoljuk, hogy rendkivül fontos értéket hordozunk, kisebbségként Európa szerves részei vagyunk, az európai kultúrának vagyunk alkotó elemei, nyelveink,  kultúráink révén és ezt az értéket kell megvédenie Európának és az EU-nak is, hiszen számos kisebbség fenyegtve van az asszimilációs törekvések miatt. A közösség biztonságát fenyegetik, például, azzal, hogy nem tartanak be törvényeket, vagy egyes birósági döntések miatt. Tehát, ezek azok a témák, amelyekben a FUEN a maga hirével feltud lépni, sőt olyan esetek is vannak, amikor a többség-kisebbség megrekedt viszonyát segiteni tudja, fellép egy állam esetében, párbeszédet kezdeményez a kormánnyal annak a kisebbségnek a nevében, amely a FUEN-tagja és amely megkeresi ez ügyben”.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e változásokat hozni a FUEN akcióiban, európai és nemzetközi befolyásában, Vincze Loránt igy válaszolt:

“Ebben a pillanatban van egy megujjúlási szándék a FUEN-ben, hiszen azért választott új elnököt, azért kapta meg egy másik szervezet e tisztséget. A következő hetek, hónapok feladata lesz az, hogy ennek az új iránynak, programnak megtaláljuk az elemeit. De van olyan projekt is a FUEN-ban, amelynek sikeresen kellene, hogy záruljon, mint például az európai kisebbségi foci bajnokság, amely egy hónap múlva lesz Dél-Tirolban, amelyen a romániai magyarok csapata is részt vesz további 25 európai csapat mellett. Tehát, egy ilyen kisebbségi találkozó lesz. A részletei a közös munkának a következő időszakban fog eldölni”.

Arra a kérdésre, hogy megválasztásában a FUEN elnökének kinek a támogatását élvezte, Vincze Loránt megjegyezte:

“Mindenek előtt az otthoni szervezet, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor támogatott, hiszen jómaga jelölt e tisztségre. A legnagyobb partnerünk a dél-tiroliak voltak, akik nevesitettek jelöltként, nagyon sokat segitettek a határontúli magyar szervezetek, amelyek mindannyian tagjai a FUEN-nek, a magyarországi nemzetiségek, kiemelten a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Heinek Otto, de a kelet-európai német kisebbségek vezetői is, mig Romániából a Német Demokrata Fórum. Ugyanakkor megemlitem a lengyel, és a horvátországi németek, a szerbiai, oroszoroszági, ukrajnai német közösségek, illetve a franciországi bretonok vagy a hollandiai frizek támogatását is”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: www.bukarestiradio.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.