0 0
Read Time:3 Minute, 15 Second

A 12. Kolozsvári Magyar Napokat augusztus 17-22. között tartják. Tavaly a járványhelyzet miatt visszafogottabban, csak három napig ünnepeltek, az idén már hat napra terjed ki a rendezvény, a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett. Idén 60 programhelyszínen, 130 partnerszervezet közreműködésével 280 program közül válogathatnak az érdeklődők, mig azok, akik személyesen nem lehetnek jelen a rendezvényen a tavaly első alkalommal jelenkező KMN-tévének köszönhetően részesei lehetnek a Kolozsvári Magyar Napoknak, amely augusztus 18-21. között folyamatosan közvetít e kultúrális eseményről.

Gergely Balázs, a KMN főszervezője érdeklődésünkre elmondta, hogy a részvevők számáról csak a rendezvény befejezése után lehet beszélni. „Lényegében szeméyes döntés, hogy ebben a nehéz időszakban, ami másfél éve körül vesz minket, ki jön el,  ki nem jön el, illetve van-e lehetősége eljönni vagy inkább kihagyja. Azok, akik nem tudnak eljönni, akik nem felelnek meg a járvány miatt előírt feltételeknek, azok a tavaly elindított KMN-tévé révén <vehetnek részt> a programsorozatban. Az idei rendezvény üzenete az, hogy a <pohár majdnem tele van>, ami az én szempontomból azt jelenti, hogy nemcsak rossz dolgok vesznek minket körül, hanem vannak jó dolgok is. Ez az én üzenetem. Van egy szenzációs szervező stáb, van  150 kolozsvári fiatal önkéntes, és van 100 civilszervezet, amelyek különböző programokkal járulnak hozzá a Kolozsvári Magyar Napokhoz. Az üzenet az, hogy mi mindannyian adni akarunk és remélhetőleg sokan lesznek, akik ezt szívesen veszik és  elfogadják”, nyílatkozta.

Arra a kérdésre, hogy a programban szerepel-e a multikulturalizmusról szóló téma is, Gergely Balázs leszögezte:

„Úgy gondolom, hogy az egész program a multikulturalizmusról szól, olyan városban élünk, amely mindig multikulturális volt  a szó legnemesebb értelmében. Mi, magunk részéről – a szervezők nevében mondom – mindent megteszünk azért, hogy ami fordítható azt fordítsuk román nyelvre is. A kolozsvári magyar közösséget közelebb akarjuk hozni a román többséghez. Ilyen tekintetben azt hiszem a Kolozsvári Magyar Napok egyik erős pontja, hogy lehetőséget adunk erre és kimondottan célunk az, hogy a román többség ne úgy nézzen ránk, mind egy furcsa, titokzatos közösségre, hanem mutassuk meg magunkat, ezek vagyunk, akár szerethetők is vagyunk, de aki nem szeret, azt is eltudjuk fogani”.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát alkalmaztak a román lakosság megszólításáre, elmondta:

„Az elmúlt 12 év tapasztala alapján azt tudom mondani, hogy nagyon sok román részvevője van a rendezénynek. Ezelőtt egy pár évvel készült egy közvéleménykutatás, amit nem mi végeztünk, hanem egyik országos román közvéleménykutató köpont és az eredményeik alapján a Kolozsvári Magyar Napok voltak a legismertebb és a legelfogadottabb rendezvény, és ezt nem mi, magyarok mondtuk, hanem a város többségi román lakossága.  Én erre nagyon büszke vagyok és nagyon remélem, hogy ez az idén is így lesz”.

Arra a felvetésünkre, hogy a rendezvényen részt vesznek-e különböző magyar és román szemyisgek is, a KMN főszervezője kihangsúlyozta:

„Ez a rendezvény nem arról szól, hogy a különböző személyiségek,  politikusok milyen számban vesznek részt. Egyébként nagyon sokan itt vannak velünk, elmennek a Főtérre estenként, de nem rajtuk van a hangsúly. Amúgy Kolozsvár polgármestere hagyományosan, azt hiszem az első évtől kezdve, minden évben itt van, ő nyítja, illetve zárja ezt a rendezvényt. A magyar kormány, gyakorlatilag az indulástól támogatója ennek a rendezvénysorozatnak, és köszönjük a segítségüket, de nemcsak nekük, hanem a Városházának, polgármesterünknek is, de hangsúlyozom ez a rendezvény a közösség rendezvénye”.

Mint hozzáfűzte, a „Kolozsvári Napok harmadik-negyedik évétől kezdve a mozgáskorlátozott személyeknek is biztositunk külön helyet a Főtéren és igyekszünk megkönnyíteni az életüket. Ami pedig az időjárást illeti, ha netán esni fog, hát a szabadtéri rendezvényeknek ez a bája, hogy van olyan, hogy esik az eső, ebben a szervezők hozzájárulása korlátozott, ebbe nem tudunk beleszólni. A 12 év során volt ilyen is, olyan is, de úgy érzem hogy a közönség pontosan tudta, hogy hogyan kell reagálni, sokan voltak akik, eljöttek az eső ellenére is. Amit mindenképpen ajánlunk, javasolunk, sőt kérünk, az az hogy lehetőleg ne esőernyőkkel érkezzenek a rendezényre, mivel ezzel a mögöttük állók nézőterét beszűkítik, hanem ha lehet hozzanak esőkabátot”.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto: foter.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.