0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second


Az utóbbi időben a romániai médiában ellentmondásos információk jelentek meg a magyar állampolgárságot igényelt román állampolgárok számáról. Egyes információk szerint az igénylők száma több százezerre tehető.
E helyzet tisztázásáért az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNT) Bihar megyei szervezetének elnökéhez fordultunk. Zatykó Gyula www.hirekhatarok.nélkul.blog.spot.comhirportálunk elmondta, hogy „az ezres szám eltúlzott”. „Több mint valószinű – mondotta -, hogy vannak románok, akik igénylik a magyar állampolgárságot, de én csakis a nagyváradi helyzetre tudok utalni, mert azt ismerem. Nagyváradon mindig elmondjuk azoknak, akik tőlünk kérnek segitséget, hogy melyek a törvényes feltételek és kihangsúlyozzuk, hogy az egyik alapfeltétel a magyar nyelv középfokú szintű ismerete. Mi nem vagyunk elbiráló hatóság, csupán segitünk összeállitani a dossziékat”, hangsúlyozta, majd igy folytatta: „ Ha egy olyan valaki jön be, akik hozzánk románul szól, mi többnyire magyarul válaszolunk, de ha látjuk, hogy nem megy, akkor románul beszélünk vele és elmondjuk, hogy az iratokat nem tudja benyújtani, mert nem felel meg a legfontosabb feltételnek azaz: nem beszéli a magyar nyelvet. Még egyszer elmondom, semmi esetre sincs szó több ezer román állampolgárról, ez egy felfokozott újságirói fantázia volt. Visszatérve: mi csak a dossziékat segitünk összeállitani, aztán szemelől veszitjük az illetőt, nincs ahonnan tudjuk, hogy mi is történt egyáltalán: sikerült-e megszereznie vagy sem a magyar állampolgárságot. A mi feladatunk csak ennyi”.
Ama kérdésünkre, hogy lehetséges-e az, hogy politika jellegű e téma körül kirobbant botrány, Zatykó Gyula megjegyezte, hogy „mindig van valami botrány, hogy eltereljék a figyelmet a fontosabb  problémákról”, anélkül, hogy megnevezett volna bárkit is.
E témában maradva Bihar megyéből „átléptünk” Kovászna megyébe, hogy megkérdezzük az EMNT  sepsiszentgyörgyi elnökét, Nemes Elődöt is, hogy véleménye szerint milyen nagyságrendre emelkedik a magyarállapolgárságot igénylő román állampolgárok száma?
Kérdésünkre válaszolva Nemes Előd elmondta: „Elenyésző azon románok száma, akik magyar állampolgárságot igényeltek. Természetesen voltak olyan vegyes családok is, amelyek igényelték a honositást, de csakis a gyermek és az illető magyar szülő számára. Ez esetben a másik szülő is eljött, hogy belegyezését adja a magyar állampolgárság gyermek általi felvételére, de nem kérte a honositást. Nekünk, mint Demokrácia Központnak a feladatunk csupán az, hogy útbaigazitsuk a hozzánk fordulókat, elmondjuk a törvényes feltételeket és segitsünk összeállitani a dossziét. Nem kötelező igénybe venni a mi szolgáltatásunkat, az igénylők egyenesen a csikszeredai konzulátushoz is fordulhatnak, de ha hozzánk jönnek, az az előnye, hogy nem utasitják  vissza a konzulátuson. Egy csikszeredai lakós megteheti, hogy egyenesen a konzulátusra megy, mivel abban az esetbe, ha elutasitják dossziéját visszamehet a második-harmadik nap is, de egy sepsziszentgyörgyi lakósnak mintegy 63 kilóméternyi távolság igen sok”.
Ama megjegyzésünkre, hogy sajtóinformációk szerint a románok főleg a nyugati országokban való munkavállalás meggondolásából igényelték a magyar honositást, interjúalanyunk megjegyezte, hogy „a magyar állampolgárság már nem annyira tét, mivel Magyarországról is elég sokan próbálnak szerencsét külföldön, például Nagy-Britanniában. Úgyhogy nemcsak nálunk van ez a külföldi munkavállalási vágy. Termszetesen, magyar útlevéllel más elbirálás alá esik az ember, magam is jártam úgy, hogy a holland vámos bizalmatlanokodott velem szemben, csak azért mert román útlevéllel voltam és emiatt megalázva éreztem magam.  Ami a külföldi munkavállalást illeti csak azt tudom mondani, hogy – például – Törökországba könnyebben bejutnak a románok, mint  a magyarok. Ez az illető országtól függ”.
Arra kérdésünkre, hogy véleménye szerint miért robbant ki e botrány és esetleg, mondható-e az, hogy politikai jellegű, az EMNP sepsiszentgyörgyi elnöke rámutatott: „Az utóbbi években érzékenyebb lett a román-magyar téma és a román sajtó számára ide tartozik a magyar állampolgárság kérdése is. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kivül hagyni – hangsúlyozta – a pozitiv reakciót sem, nevezetesen azt, hogy román képviselők szólaltak fel, hogy ugyanúgy, ahogy a  romániai magyar kisebbségnek Magyarország megadta a magyar állampolgárságot, úgy  meg kellene adni országunk szomszédos térségeiben élő románoknak is a román állampolgárságot.  Ez egy pozitiv dolog, amiról egyáltalán nem irt a sajtó”.
Az interjút készitette: Balázs Magdolna
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.