A magyar külügyminiszter washingtoni látogatása – Politikai viták és együttműködés volt napirenden

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője közölte, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Victoria Nuland a washingtoni külügyminisztérium negyedik vezetői szintjén levő,  európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes megállapodtak abban, hogy együttműködnek a korrupcióval, a demokráciával, és a beruházási légkörrel kapcsolatos aggályok orvoslásában. A külügyminiszter több amerikai nagyvállalat vezetőjével is tárgyalt, valamint megköszönte az 1956-os menekültek befogadását.

A szóvivő kifejtette, a felek több kérdést is megvitattak. Tárgyaltak az Egyesült Államok kormányának a magyarországi demokratikus fejleményekkel kapcsolatos aggályairól, az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokról, az Európai Unió és az Egyesült Államok között megkötendő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházás Partnerségről, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban való együttműködésről. „Ugyancsak megvitatták az egyes jelenlegi és volt magyar hivatalos személyek új keletű beutazási tilalmát. Ezeket a tilalmakat a 7750-es elnöki proklamáció égisze alatt vezették be, amely felhatalmazást nyújt a vízum megtagadására olyan jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőktől, akik közhivatalnoki korrupció részesei” – fogalmazott a szóvivő. Marie Harf elmondta, „a beutazási tilalmak a magyar kormányon belüli korrupcióra vonatkozó hiteles információk sorára alapulnak”. Ezek az információk pedig több forrásból, így a civil szervezetektől, a civil társadalmi csoportoktól és a közérdekű bejelentőktől hozzáférhetők, amelyek feladata a kormányzati átláthatóság fenntartása.

“Magyarország nem fogadja el, hogy megkérdőjelezzék demokratikus elkötelezettségét és ismételten kéri, hogy az Egyesült Államok tárja fel a korrupcióvádakkal kapcsolatos bizonyítékait”- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Washingtonban Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettessel tárgyalt.

A felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok kiválóak. Ugyanakkor szót ejtettek a kétoldalú politikai vitákról is. A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a vendéglátók elismeréssel szóltak Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról, NATO-csúcson tett vállalásairól és Ukrajna irányába végzett gázszállításairól is. Irakkal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország a keresztény Európa részeként különös felelősséget érez a keresztény közösségek védelméért, ezért élenjárója annak a nemzetközi együttműködésnek, amely azt célozza, hogy a keresztény közösség megsemmisítésére törekvő Iszlám Állam (IÁ) vezetőségét minél előbb a Nemzetközi Büntetőbíróság elé citálják.

“A gazdasági együttműködés ügyében elmondtam, hogy elkötelezettek vagyunk a TTIP (az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházás Partnerség) iránt. A mi számításaink szerint ha egy kellően ambiciózus TTIP-megállodás jön létre, akkor az 15-20 százalékkal tudná növelni a magyar exportot, 20-30 ezer új munkahelyet jelentene Magyarországon és a GDP-nket éves szinten 0,2-0,3 százalékkal meg tudná növelni” – mondta.
“Az energiabiztonságot illetően megállapodtunk abban, hogy az észak-dél irányú energiafolyosó ügyében, ami nagyon fontos közép-európai érdek, számíthatunk az Egyesült Államokra” – tette hozzá. A kétoldalú politikai vitákkal kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy az Egyesült Államok számos konkrét magyar intézkedést megkérdőjelezett. “Én azonban elmondtam, hogy mi az Európai Bizottsággal végigtárgyaltuk mindazokat a jogszabályokat, amelyek a jelenlegi magyar alkotmányos berendezkedéshez elvezetnek. Nincs még egy ország Európában, amelyet az Európai Bizottság annyit vizsgált volna, mint minket” – tette hozzá Szijjártó Péter.
“Törvényeink az európai értékeknek és az európai szabályoknak teljes mértékben megfelelnek. Ezért ha valaki a mi alkotmányos berendezkedésünket és az ahhoz vezető intézkedéseket megkérdőjelezi, akkor annak igazából az Európai Bizottsággal van vitája” – szögezte le a miniszter.
Szijjártó Péter az amerikai külügyminisztériumban azt is elmondta, hogy a magyar kormány a konkrét intézkedésekről mindig kész tájékoztatást adni és mindig kész konzultálni.
“Egy dolgot azonban nem fogadunk el: nem fogadjuk el azt, hogy ha valaki megkérdőjelezi Magyarország demokratikus elkötelezettségét, demokratikus értékrendjét vagy demokratikus berendezkedését” -összegezte Szijjartó Péter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.