0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Az Európai Bizottság ez év március 29-én részlegesen bejegyzete a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést – Minority SapePack -, amelyet a testülethez 2013-ban egy polgári bizottság nyújtott be, az RMDSZ javaslatára és az Európai Nemzetiségek Föderativ Uniója (FUEN) támogatása mellett, amely vállalta számos európai őshonos nemzeti kisebbség képviseletét.

Részletesebb tájékozódásáért Vincze Lóránt FUEN-elnökhöz fordultunk, de tekintettel zsúfolt munkaprogramjára, kérdéseinkre irásban, elektrónikus úton, Szilágyi István kisebbségügyi tanácsos válaszolt.

Melyek azok a területek, amelyeket az Európai Bizottság elutasitott?

 “11 javaslatunkból 9-et elfogadott a Bizottság és ez egy óriási eredmény, amely minden várakozásunkat felülmúlta. A Római Szerződés aláírása óta ez az első igazi áttörés az uniós kisebbségvédelem területén, hiszen elértük azt, hogy a Bizottság hivatalosan beszéljen a kisebbségekről és az aláírásgyűjtést követően konkrét jogi szabályozás kövesse. A részleges bejegyzés értelmében tehát a regionális és kisebbségi nyelvek, művelődés és oktatás, regionális kohézió, audiovizuális és egyéb média tartalmak, valamint a regionális – állami támogatási szakpolitikák területén számíthatunk uniós szintű intézkedéseket. Mindössze két területen nem sikerült meggyőzni a Bizottságot: a jog- és esélyegyenlőséggel, illetve a kisebbségek európai politikai képviseletével kapcsolatos javaslataink nem maradhattak benne az új csomagban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy lemondanánk róluk, hiszen továbbra is úgy gondoljuk, nem mondanak ellent az uniós szerződéseknek és az elfogadásukat más úton próbáljuk meg kivívni.  Mindazonáltal úgy döntöttünk, hogy a 9 javaslatból álló új csomagot büszkén és bátran bemutathatjuk Európának és hamarosan elkezdődhet az aláírásgyűjtés”, tájékoztatott Szilágyi István.

Milyen hatással lesz a kezdeményezés bejegyzése a magyar közösségre és az autonómia ügyére?

“A Minority SafePack első nagy érdeme valójában az volt, hogy létrehozott egy összeurópai kisebbségi szolidaritást, hiszen megtaláltuk azokat a közös nevezőket, amelyek nyomán kidolgoztuk az őshonos kisebbségek szükségleteire szabott megoldásokat. Az MSPI jogi normákat fog előírni, amelyhez minden tagállamnak igazodnia kell, a kisebbségekre figyelő közpolitikák és anyagi támogatások forrása lesz.  Egyszerre nyújtana megoldást a dél-tiroliaknak, baszkoknak, bretonoknak és a kárpát-medencei magyar kisebbségeknek, köztük az erdélyi közösségnek is. Amennyiben sikerrel járunk, uniós intézkedésekkel és pénzforrásokkal erősítenénk az anyanyelvhasználatot, az anyanyelven folyó oktatást, a média szabad áramlását, többek közt. Ha úgy vesszük, az autonómia ügyét is elősegítik bizonyos javaslatok, hiszen erősítik a régiókat, a helyi kezdeményezéseket, a bevált gyakorlatok – mint például a működő európai autonómiák – megosztását, miközben hozzájárulnak egy európai kisebbségvédelmi minimum létrehozásához. Amint ezt sikerül elérni, az erdélyi magyarok végre megkaphatják azt, amire már 10 éve várnak: Románia csatlakozásával az Unió kellő figyelmet fordítson a sajátos problémáinkra, igényeinkre”, magyarázta a kisebbségügyi tanácsos.

Készitette: Balázs Magdolna

Foto: RMDSZ

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.