A Nagy Egyesülés centenáriuma – Dálnoky Réka nyerte az RMDSZ centenáriumi drámapályázatát

A Száz év a lépcsőházban című drámapályázat díjait A magyar dráma napja alkalmából tartott rendezvényen adták át vasárnap este a kolozsvári Kaszinóban.

Dálnoky Réka nyerte a Tévedések tárháza című művével azt a drámapályázatot, melyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Communitas Alapítvány abból az alkalomból hirdetett meg, hogy Erdély és Románia egyesülését száz éve nyilvánították ki Romániában.

A második díjat Demény Péter nyerte a Viharálom című drámájával, a harmadik díjat pedig K. Kovács Istvánnak a Transzilván tabuk, avagy harminc a százból című dráma szerzőjének ítélték.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszédében elmondta: számtalan módon próbáltak reflektálni az elmúlt száz esztendőre. Hozzátette: a pályázat révén a színház, a dramaturgia eszközeivel kívántak üzenni az erdélyi magyarság száz évéről. A politikus azt is elmondta: azért is hirdettek drámapályázatot, mert azt érzékelték, hogy ez a műfaj szorul biztatásra. Kevés szerző ír drámát, ha nem kap hozzá valamilyen segítséget.

A díjátadás után a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei olvastak fel a díjnyertes műből. Az RMDSZ és az általa alapított Communitas Alapítvány januárban hirdetett drámapályázatával az erdélyi magyarság romániai száz évére kívánt reflektálni. A kiírás szerint a pályamunkáknak a román-magyar együttélésről kellett szólniuk, és arra kellett keresniük a választ, hogy mi az, ami összeköti és mi az, ami elválasztja a románokat és magyarokat a közös hazájukban.

A pályázatra 14 dráma érkezett 13 szerzőtől, melyeket erdélyi színészekből, rendezőkből, kritikusokból álló zsűri bírált el. Az első díjazott 10 000 lej, a második 7500 lej , a harmadik 5000 lej  pénzjutalmat kapott.

Forrás:kolozsvári.rádió

Foto:Maszol

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.