0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

A moldvai Neamţ megyében található Vânători természetvédelmi park illetékesei magukra uszították a kommentelőket miután a nemrég született bölényborjút a magyar nyelvből eredő Roleny névre keresztelték. A legújabb jövevény „keresztanyja” Hegyi Zsuzsanna.

A Romsilva erdészeti igazgatósághoz tartozó Vânători Neamţ bölényrezervátum versenyt szervezett a Dragos Voda állatkertben júniusban világra jött bölényborjú névadásáért. A verseny augusztus 11-én ért véget, amikor kihirdették a leginspiráltabb döntést.

A versenyt 2013 óta a tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Facebook közösségi portálon és mostanig 12 bölényborjút kereszteltek meg és találtak nekük „keresztanyát”. A bölénybocik nevéről a nagyközönség dönthet, de a feltétel az, hogy nevük a Románia országnévből származó Ro szótaggal kezdődjön.

„Versenyünk befejeződött. Több mint 500 személy mondott véleményt és a kisállat mintegy 300 névjavaslatot kapott. A verseny győzteseként kihirdetett Hegyi Zsuzsanna a Roleny nevet javasolta, ami egyrészt megfelel a kiírásnak, ugyanakkor az utótag a magyar bölény szóból származik –ékezetek nélkül”, közölték a bölényrezervátum illetékesei.

Az eddigi állomány tagjai – összesen 12 bölény – közül egyébként a bikák a következő neveket viselik: Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică, Rovan és Roborn, a tehenek pedig ezeket: Rozana, Rolline, Romi, Roltea és Rovidenia. Az idei verseny győztese gyergyószentmiklósi újságíró, férje, Barna Hegyi, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója.

A Vânători Neamţ természetvédelmi park jelenleg olyan programot valósít meg, melynek célja a bölények visszahonosítása korábbi életterükben. Az akció 2012 március 22-én kezdődött, amikor az első csoport bikát – öt példányt – a Neamţ megyei Krakován községből „szabadon engedték”. Jelenleg Neamţ megye erdeiben, 60 ezer hektáron, mintegy 50 bölény él.

Forrás: adevarul.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: index.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.